Rubbernecker av Belinda Bauer

Patrick Fort har alltid varit lite annorlunda. Men bestämd är han på att han vill förstå rubberneckervad det är som gör att människor slutar leva. Han bestämmer sig för att börja på college. I kursen då han och de andra studenterna ska obducera och på egen hand ta reda på dödsorsaken får han nytta av sina drag av noggrannhet och besatthet. Han blir övertygad att bevisen pekar entydigt åt ett håll: mannen de obducerad blev mördad. Problemet är att ingen annan tror på honom. Hans övertygelse och besatthet försätter honom till slut i fara.

Rubbernecker av Belinda Bauer kom ut 2013, för endast några veckor sedan. Det är hennes fjärde bok. Hennes första bok, Blacklands, kom ut 2010. Belinda Bauer växte upp i England och Sydafrika, och bor nu i Wales. Hon har arbetat som journalist och manusförfattare till pjäser.

Belinda Bauer tillhörde de författare jag riktigt fastnade för under 2012 och så fort jag såg att hon kommit ut med en ny hamnade den på min önskelista. Helt nyligen flyttade den hem till mig. Jag har läst och recenserat hennes böcker Blacklands, Darkside och Finders Keepers. Alla de tre böckerna utspelar sig i byn Shipcott och samma personer återkommer. Med Rubbernecker så förflyttar sig Belinda Bauer till en annan miljö, Cardiff, och använder sig av ett annat persongalleri. På gott och ont. När jag läst Finders Keepers så var jag tveksam till om hon skulle kunna hitta mer att skriva om Shipcott. Men när hon nu tagit steget därifrån så känner jag en viss saknad.

Jag har en förkärlek för att läsa brittiska deckare av skickliga författare på engelska. Det är något med språket som jag njuter så av. Belinda Bauer tillhör den gruppen författare. Det här är välskrivet och lättläst, jag flyter fram utan ansträngning men ändå njuter jag av språket. Hon tar inte till onödiga svängar, men utnyttjar ändå nyanserna. Det gjorde hon i sina tidigare böcker och det tycker jag hon lyckas med i Rubbernecker också. Bara språket i sig gör att jag kan sträckläsa.

Den obehagliga stämningen som är ett av hennes kännetecken finns i Rubbernecker, men jag uppslukas inte av den på samma sätt som jag gjorde av Blacklands. Det är något mer kliniskt över den. Kanske har det att göra med att jag inte kan uppmana några direkta känslor för huvudpersonen Patrick. Varför kan jag inte riktigt sätta fingret på, men att beskriva en sådan person är ingen lätt sak. Men å andra sidan så tycker jag inte det är någon av karaktärerna i boken som man kommer riktigt in på livet. En annat problem för mig är att stundvis så blir de detaljerade obduktionsdetaljerna för mycket, i synnerhet i början.

Bauer växlar berättarröst och det gör hon skickligt. Det är inte helt klart från början vem det är som berättar och vilken roll personen kommer att ha i historien, men såsmåningom klarnar det. Just det växlande perspektivet tillhör en av styrkorna, eftersom det skapar ett extra spänningsmoment. Historien är överlag spännande, i synnerhet den andra halvan av boken. Själva slutklämmen och ”lösningen” är lite väl fylld av sammanträffanden för min smak. Mer är svårt att säga utan spoilers…

Boken finns att köpa på Bokus, Adlibris och Bokia.

Omdöme: Välskriven brittisk spänningsroman om att en persons övertygelse om att han upptäckt ett mord som ingen annan märkt.
Betyg: 4

12 kommentarer

  1. Så godt du skriver. Jeg har vært inne på et par svnske bokblogger denne uken og det er flere av dere, om ikke alle! som har skrevet om denne serien av Belinda Bauer, dog du er den første jeg har kommet over som har lest og skrevet om den nyeste, nummer fire.

    Når jeg leser bokomtalene deres minner dere meg på at det er lenge siden jeg har lest krim. Jeg ‘holder på med’ (det er jo så lenge siden sist at jeg vet ikke om jeg kan beskrive det slik) tre krim-serier. Jeg ser frem til å fortsette.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.