tematrioI veckans Tematrio skriver Lyran så här: Det tog ett tag innan jag fattade det där med crossover och jag är fortfarande inte säker på att begreppet används så att säga från båda håll. Men det tycker jag i alla fall att man borde göra. Berätta således om tre bra böcker som passar både för ungdomar och vuxna (och alla däremellan) oavsett vilken etikettering boken har.

Jag var tvungen att googla lite på begreppet och hittade då en del olika varianter. Någon definierade det som något som går över gränserna, och i fallet böcker en bok som är placerad i en genre men som lika gärna kunde vara i en annan genre. Någon annan definierade det som YA (Young Adult) Fiction som lika gärna kan läsas av vuxna.

Den senaste tiden har jag läst en del ungdomsböcker som jag inte förstått varför de definierats som ungdomsböcker, då de lika gärna kunde vara vuxenlitteratur. Men istället så väljer jag tre teman utifrån vad våra barn läser.

1. Sagan om Belgarion av David Eddings. Vår snart 13-åriga dottern är helt uppslukad av David Eddings fantasyepos. Sagan om Belgarion är de fem första böckerna, det finns totalt mer än 25 stycken i olika serier som hänger ihop. Vad jag förstår så var inte ungdomar den primära målgruppen när de skrevs.

2. En annan otippad favorit för dottern är Kristina Appelqvists deckare, som börjar med Den svarta löparen. Hon tycker de är spännande och lättlästa.

3. Sagan om ringen av J R Tolkien har vår 10-åriga son läst första delen av, och den är väl ett klassiskt exempel på en bok som man både kan läsa som ungdom och som vuxen.