Quentin Coldwater går sista året på high school i New York. Han tillhör toppeleverna magikernaoch är för det mesta rätt uttråkad. I samband med en intervju för att börja på Princeton så får han möjligheten att istället börja på ett college av helt annan typ. Det heter Brakebills. Var det ligger är inte så klart, och hur man kommer in inte heller. För det är ett college för magiker. Quentin har alltid varit fascinerad av magi, och är mer eller mindre besatt av en serie böcker om några syskon som får tillgång till det magiska landet Fillroy. Tja, det kan ju inte bli tråkigare än det liv han lever nu.

På Brakebills så lär Quentin efterhand känna en del andra studenter. Alice och Penny som går samma årskurs som honom, och Eliot, Josh och Janet som går året över. Trots att Quentin får en intensiv utbildning i magi och dessutom allt annat som hör college till, som sex, kärlek, intriger, alkohol och droger, så känner han sig fortfarande uttråkad. Någonting borde ju hända i hans liv. Något spännande.

Magikerna är Lev Grossmans debutroman som kom ut på svenska 2012. I original heter den The Magicians och kom ut 2009. Det är den första i en trilogi, och den andra delen, The Magician King, kom ut 2011. The Magicians har sålts till 23 länder och gick omedelbart upp på New York Times bestsellerlista. Lev Grossman är en amerikansk författare som har en litteraturexamen i botten och har frilansat som journalist samtidigt som han jobbade med webbproduktion.

Den här boken hade jag noterat i förhandssnacket, och det lät spännande. Harry Potter för vuxna. Referenser till Narnia. Tja, varför inte? Så när jag fick låna den av Lennart på Bokia för att läsa och recensera så tog jag chansen.

Det här är en bok som jag så gärna ville tycka om den. Men tyvärr. Magikerna och jag klickar inte alls. Fantasy är inte min favoritgenre men det finns ändå en hel del som jag läst och verkligen tyckt om, som Harry Potter, Engelsforsserien och Rubinröd.  Men det här är inte min typ av fantasy. Och frustrerande nog så kan jag inte riktigt sätta fingret på varför.

På något sätt så känns hela boken planlös. Det är som om författaren hoppar hit och dit. Stundvis så är det otroligt detaljerade beskrivningar, ibland så klämmer han in flera veckors händelser på en sida. Det är som en dagbok: Först händer det, sen det, sen det och sen det. Boken hade mått bra av en redaktör som skurit ned den.

I fantasydelarna är det som om Grossman velat fläska  på med så många fantasier som möjligt. Mer än en gång så tänker jag ”filmmanus” när jag läser den, det kan bli en spektakulär film (och ja, någon har redan köpt rättigheterna). I synnerhet fantasydelarna är oerhört späckade av magiska varelser och filmmässiga beskrivningar. För mig är bokens styrka snarare beskrivningarna av livet i den vanliga världen, eller de vardagliga bekymren i den magiska världen.

Ibland tappar jag intresset totalt. Vissa stycken är helt obegripliga varför de finns med, de är ointressanta och leder inte boken framåt. jag funderar på att sluta läsa. Återkommande frågar jag mig ”Varför?”: Men sen plötsligt, så är det något som ändå fångar mitt intresse, och det blir t.o.m. bra. Just den här ojämnheten är frustrerande, men de bra styckena är det som håller mig kvar. Samt en grundläggande nyfikenhet på vart historien ska leda.

Det här var en svår recension att skriva. Jag tror många kommer att gilla den här boken, ja många gör det redan uppenbarligen. Det är svårt för mig att sätta fingret på vad som gör att det här inte var min typ av bok. Men det var det inte. Ändå så finns det vid avslutad läsning en viss nyfikenhet på vad som kommer att hända i nästa bok. Frågan är om jag orkar läsa den? Kanske jag istället ser filmerna…

Ett urval andra som bloggat om boken är Västmanländskan, Books on my mindTessans bokblogg, BokdivisionenLitteraturkvalster, och Bokdjungeln. 

Några som bloggat om den engelska utgåvan är Bokhora, Piruett, Sandras bokhylla, Du är vad du läser och med näsan i en bok.

Går att köpa t.ex. på Bokia, Bokus eller Adlibris.

Betyg: 3-
Omdöme: Som ett filmmanus om magi och collegeliv i en förvirrande och småtråkig blandning