ensmakebitEfter ett välbehövligt och skönt jullov är vi nu inne på sista dan. I morgon är det allvar igen med vardag.

Här på bloggen blir det också en återgång till de ”vanliga” rutinerna genom att jag tänkte delta i En smakebit på søndag som den norska bloggen Flukten fra virkeligheten håller i. Veckans smakbitar ur olika böcker vi läser hittar du här.

Som en del av min Makeutmaning så håller jag på med en riktig klassiker – Joseph Hellers Moment 22 (Catch 22). Intressant att begreppet ”moment 22” fått ett större liv än själva boken. Boken i sig är en satir över det absurda i krig.

Mitt val av citat blir just den klassiska förklaringen av Moment 22 som man hittar på sid 39.moment22

– Visst finns det en hake, svarade doktor Daneeka. Moment tjugotvå. Var och en som vill slippa tjänst är inte på allvar tokig.
Det fanns bara en hake och det var moment tjugotvå som fastslog att oro för egen trygghet inför faror som var verkliga och överhängande var en förnuftig tankeprocess. Orr var tokig och kunde avföras ur tjänst. Det enda han behövde göra var att anhålla om det; och så snart han gjorde det skulle han inte längre vara tokig och tvingas utföra flera bombflygningar. Orr skulle vara tokig om han utförde fler bombflygningar och normal om han inte gjorde det, men om han var normal måste han utföra dem. Yossarian blev djupt gripen av den absoluta enkelheten i moment tjugotvå och lät höra en aktningsfull vissling.
– Det var ingen dålig paragraf, den där moment tjugotvå, anmärkte han.
– Det är den bästa som finns, instämde doktor Daneeka.