Femtonåriga Tom och hans äldre brorsa tillbringar sitt 62 dagar långa 62dagarsommarlov på landet med sina föräldrar som de gör varje sommar. De hänger med sina kompisar och har tråkigt. I utkanten av gänget så finns ”Lassemiss”, killen från granngården som inte riktigt är som andra. Fast han har ju varit med dem varje sommar så de tänker inte så mycket på det. Så på den 29:e dagen så har Tom och hans kompisar tråkigt. Så de gör något de inte borde gjort. Efter det blir ingenting sig likt för någon av dem.

62 dagar är en ungdomsbok av Cilla Naumann från 2011. Hon har tidigare gett ut två böcker om Tom och hans bror. 2012 så kom Springa med åror som nominerades till Augustpriset. Cilla Naumann debuterade 1995 och har skrivit flera böcker för såväl ungdomar som vuxna sedan dess.

När jag hade läst Springa med åror (min recension hittar ni här) i oktober så läste jag på nätet att det fanns en ungdomsbok, 62 dagar, som delvis handlade om samma saker som utspelas i Springa med åror.  Så jag lånade den på biblioteket.

62 dagar är skriven ur en femtonårig pojkes perspektiv, och hur bra det är gjort kan jag förstås inte avgöra, men Cilla Naumann har ett intressant sätt att beskriva en tonårings kaotiska inre liv. Språket är tillbakahållet och ganska kortfattat, det är inga stora ord eller reflektioner, men samtidigt så får hon med dessa korta satser fram otroligt mycket känslor och funderingar. Skickligt gjort och det gillar jag!

Boken är endast 143 glest skrivna sidor och den är mycket lättläst, samtidigt som den innehåller en hel del att fundera över. I och med att den delvis överlappar med händelseförloppet i Springa med åror så vet jag en del av det ”yttre” som ska hända. Det tar bort en del av spänningen i boken, men ger en annan dimension, nämligen hur man på så olika sätt kan beskriva samma händelser. Huvudpersonerna är två helt olika personer och det innebär två olika perspektiv.

Målgruppen för boken är 12+ och jag känner att jag inte riktigt tillhör den. Det var ändå intressant att läsa boken, dels för att kvaliteten är bra, och dels för att den gav mig ytterligare en dimension på boken Springa med åror. Jag har också sagt det förut: Jag gillar ungdomsböcker där författaren kan ta ut svängarna i språket, att man vågar, att man inte underskattar sin publik.

Andra som bloggat om boken är Bokhora, Flaskposten, Bokfreak och Bokträdet.

Omdöme: För ungdomar om skuld, ångest och hur små beslut får stora konsekvenser.
Betyg: 4- (ungdom)