temanobelpris (1)Idag är det Nobeldagen. Eftersom det också är måndag så är det dags för Lyrans tematrio. Idag skriver hon: En dag som denna måste temat naturligtvis anknyta till Nobelpriset. Jag ser så fram emot att se Mo Yan ta emot sitt välförtjänta pris.  Berätta om tre Nobelpristagare du gillar eller är nyfiken på!

Idag har vi firat Nobeldagen genom att besöka en Nobelutställning på dotterns skola, där vi fått höra om kometer, resistans, vatten, elektrokemi, solförmörkelse och mycket annat redovisat med inlevelse. Inget dumt sätt att fira.

Frågan gäller ju i och för sig ”Nobelpristagare” och som fysiker så finns det ju en hel del jag kunde nämna, har ju t.o.m. jobbat med en. Men nåja, för er läsares skull så begränsar jag mig till nobelpriset i litteratur. Tror inte inlägget skulle bli fullt lika intressant på en bokblogg… Mina val blir:

1. Selma Lagerlöf. Selma var ju inte den första kvinnan att få Nobelpriset när hon fick det 1909 men nog så kontroversiell som kvinna och svensk. Men oavsett Nobelpriset eller inte så tillhör hon mina favoritförfattare.

2. Sigrid Undset. Hon fick priset 1928. Kristi Lavransdotter är en av mina favoritböcker, och bara den gör att hon kvalificerar sig in på min lista. Härom året läste jag en intressant biografi om henne också.

3. T.S. Eliot. Han tillhörde mina favoritpoeter under en lång period. Cats är en lek med ord, som jag sällan sett maken till. Priset fick han 1948.

Avslutar med en bild på en komet och jorden från dagens utställning.130