Det är Louise Ricks andra arbetsvecka som verksamhetsledare för en ny debortglomdaenhet, Särskilda spaningsgruppen, som ska utreda ouppklarade fall med försvunna människor. En kvinna har hittats död i skogen, och polisen har problem med att identifiera henne. Louise och hennes kollega Eik Nordstrøm sätts på att identifera henne. Kvinnan har ett särpräglat utseende och tack vare det lyckas de snart identifiera henne som förståndshandikappade ”Lisemette”. Problemet är bara att kvinnan rapporterats som död för många år sedan av den institution där hon vistades. Snart inser Louise och Eik att det finns många hemligheter dolda i fallet och när det dessutom visar sig att det finns koppling till andra fall så dras de in i en utredning kring ”Lisemette”. För Louise blir det extra jobbigt då hon tvingas tillbaka till bygden där hon växte upp och flydde från i 20-årsåldern.

De bortglömda är Sara Blædels sjunde bok om Louise Rick och kom ut 2012 på svenska. På danska heter den De glemte piger och det är en prisad kriminalroman. Sara Blædel har en bakgrund som journalist och redaktionschef på TV. Hennes första bok, Grønt støv (Pulver), kom ut 2004 och hennes böcker har sålts till tolv länder. Mer om henne kan ni läsa på hennes hemsida.

Det här är den första boken jag läser av Sara Blædel, och då förstås också den första om Louise Rick. Och det är ett av problemen för mig. För i början hänger jag alls inte med. Det är en massa personer, det är saker som hänt tidigare som man inte får grepp om. T.ex. förstår jag aldrig ursprunget till att fostersonen Jonas bor hos Louise. Jag är också tveksam till om det är meningen att man ska känna till Louise uppväxt och bakgrund, som har betydelse för händelserna, eller om det är okänt även för de som följt serien.

Boken är väldigt lättläst, även om jag stör mig på översättningen som jag uppfattar som den har vissa brister (en del saker känns som direktöversättningar). Men det är lite text på varje sida och det är enkelt att läsa. Hur är det då med spänningen? Jodå, det finns en del sådan i boken. Men varför måste det vara så groteskt? Jag läser mycket groteskt, men det här är för mycket. Jag blir nästan ledsen. Och så gillar jag inte att Louise personliga upplevelser får vara en del av mysteriet. Mer tänker jag inte säga med risk för spoilers. Ni som läst den kanske förstår vad jag menar…

Någorlunda spännande, språket flyter, men boken lever definitivt inte kvar. Kanske det hela är en effekt av att jag läser sjunde boken i en serie och inte börjar från början. Googlade lite och hittade att en del av de tidigare böckerna i serien är översatta men tyvärr så är de slut på förlaget. Funderar på att möjligen prova att läsa den första boken på danska, den borde vara tillräckligt enkel för det.

Andra som bloggat om boken är Annikas litteratur- och kulturblogg, Kulturbloggen, Mysterierna…, Marcusbiblioteket, Böcker böcker böcker, Books on my mind, Bokhyllan och Jennifers hörna.

Omdöme: Dansk spänningsroman om människor utan hämningar och moral.
Betyg: 3