I dag var det dags för det jag och 12-åriga dottern sett fram mot ett tag, nämligen Bokens Afton med tre riktigt bra författare. Författarna till Cirkeln och Eld, Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, och författaren till Att föda ett barn och Sörja för de sina, Kristina Sandberg. Nåja, de har ju skrivit andra böcker, men det var de här böckerna som stod i fokus.

Först ut var Kristina Sandberg som har vuxit upp i Sundsvall. Hon berättade om att hon alltid velat skriva, även om hon dels gått i konstnärsskola och dels utbildat sig till psykolog. Hon ville rekommendera alla att läsa skönlitteratur och inspireras av andra. Även om man ”tar” mycket från någon annan så skapar man sin egen berättelse.

Hon berättade att i senaste tidningen Vi läser så nämns hennes bok som ”Årets roman” medan hennes mans (Mats Kempe) novellsamling lovordats i samma tidning. De läser varandras alster och eftersom de bägge också ger skrivarkurser kan de ge konstruktiv kritik till varandra.

Kristinas författarskap fokuserar mycket på mödraskap, och i de två senaste böckerna framförallt på mödraskap ur en moders perspektiv, vilket inte är så vanligt. Idén till trilogin föddes ur ett samtal med mormodern. Den har beskrivits som en husmorsthriller utan mord. Den tredje boken kommer att ta oss in i 70-talet men tyvärr kommer den inte förrän hösten 2014!

Samtalet med Sara och Mats tog sin början i författarskap. Sara sommarpratade i somras under temat ”Mitt liv som nörd” (länken hittar ni här) där hon bl.a. berättade om sin kärlek till fantasy, science fiction och skräck på ett originellt sätt.  Hennes första försök till skrivande inspirerades av ett program på SVT som hette Skrivklådan men blev väl inte helt lyckat…

Mats är också krönikör i Aftonbladet Söndag och har i 7 år skrivit totalt 350 krönikor. De träffades när Sara jobbade för ett filmbolag och skulle intervjua Mats. Cirkeln och Eld har sålts till 25 länder och de kan inte riktigt smälta det. De gav några riktigt underhållande exempel på problem i översättningen, som ”det känns som ett kassaskåp över huvudet” eller ”Folkpark”.

De skriver två kapitel var, byter kapitel med varandra, redigerar tillsammans. När de skrivit fyra på det sättet så börjar de på nästa fyra kapitel. De har utvecklat ett gemensamt språk. Vad de också har gemensamt är kärleken till musik (med speciella spellistor på Spotify).

Nyckeln kommer först hösten 2013 (till bokmässan) men redan 2 april kommer del 2.5, ett specialutvecklat seriealbum som utvecklar historien, och som utspelar sig både före och under böckerna.

På slutet var det en ganska lång frågestund med många bra frågor. Bl.a. hade dottern förberett 8 frågor varav hon ställde 3.

1. Vilken är din favoritkaraktär? Egentligen tycker de om alla på olika sätt men Mats nämnde Mona Månstråle och så Viktor.

2. Vilken bok läser du just nu? Mats läser en bok som han tycker är jättebra, Stewart McBrides Halfhead. Sara nämnde en serie, Lock and key, första delen i en serie, City of bones, samt Megan Abbotts Dare me.

3. Vilken är din favoritbok? Egentligen ville de nog passa på den frågan;-) men i år så tyckte Sara att Erin Morgensterns The night circus tillhörde de bästa och Mats nämnde Gillian Flynns Gone girl (som jag recenserat här). Bägge nämnde också Karin Tidbecks Amatka.

På slutet var det signering av böcker och vi fick fina autografer av alla tre. Dottern har läst Cirkeln och Eld åtta gånger och Sara och Mats ställde snällt upp på bild;-)

Mycket underhållande kväll med tre författare som bjöd på sig själva!