Den unga pojken Ram Mohammad Thomas befinner sig på polisstationen i Dharavi. Han är anklagad för fusk. Han har precis deltagit i det nya stora indiska frågeprogrammet Vem vill bli miljardär och svarat rätt på alla 12 frågorna. Såväl arrangörerna av programmet som polisen tycker det är självklart att han måste haft en medhjälpare eller på annat sätt fuskat. För inte kan en föräldralös pojke från slummen kunna svaret på alla dessa komplicerade frågor. Ram torteras när det kommer en ung kvinnlig advokat inrusande. Smita Shah säger att hon är Rams advokat. För att bevisa sin oskuld för sin advokat så tittar Ram och Smita på filminspelningen av programmet, och inför varje fråga får Ram berätta vilka händelser i hans liv som lett honom fram till det rätta svaret. Sakta målas bilden av Rams händelserika liv upp. Men ska det hjälpa honom när han ska bevisa att han är oskyldig?

Slumdog millionaire – Vem vill bli miljardär av Vikas Swarup kom ut 2005. Den engelska titeln är Q & A. Det är den indiske författaren Vikas Swarups första roman och den har översatts till 42 olika språk. Filmatiseringen av boken kom 2008 och belönades bl.a. med 8 Oscars. Vikas Swarup är i grunden diplomat och skrev boken när han var posterad i London. Han är numera generalkonsul i Japan.

Det här var en av böckerna i min Makeutmaning som jag såg fram lite extra mot att läsa. För att uppmuntra mig ytterligare så valde jag den också som en del i Pocketlovers utmaning Tre på tre.  Jag har tidigare läst Sex misstänkta av Vikas Swarup (recension här) och gillade den. Filmen Slumdog Millionaire tillhör en av mina favoritfilmer dessutom.

När jag började läsa boken så tänkte jag först att det här kommer inte att gå, jag kommer bara att se bilder från filmen framför mig. Men till min förvåning så utvecklas en helt annan historia än den i filmen. Eller egentligen inte en helt annan. Fast ändå en helt annan. Låter det underligt? Konceptet är detsamma med den fattige pojken som vinner tävlingen och ska förklara sig genom att berätta sitt livs historia. En del scener återfinns men de är invävda i något som  faktiskt i grunden är en annan historia. Och boken är riktigt bra.

Det finns mycket jag gillar med boken. Den har ett driv framåt hela tiden, som läsare är man otroligt nyfiken på Ram som person och på hans liv. Och naturligtvis på hur det ska gå i slutändan. Det är en styrka i boken att kapitlen baseras på frågorna men förklaringarna ges av olika delar av Rams liv, vilket gör att de hoppar fram och tillbaka i tiden. Först när man läst hela boken har man en helhet vad som ledde fram till vad för Ram. Hur det hela knyts ihop är skickligt gjort.

Bilderna man får av det indiska livet är intressanta och målande, man inbillar sig att man får en känsla för det kaotiska och speciella. Hur riktig bilden är är förstås svårt att avgöra, men han beskriver Indien målande.

Boken är lättläst och spännande och jag läste ut den snabbt. Uppdelningen i kapitel där man i slutet får själva frågan i tävlingen där historien förklarar hur han kan svaret gör det näst intill omöjligt att inte tänka att man bara måste läsa färdigt kapitlet. Och ett till. Trots att de är ganska långa.

Andra om bloggat om boken är Vitgulstrumpa, Gealachs bokblogg och Bibliotekariens bästa

Omdöme: Spännande indisk roman om fattige Rams försök att vända på sitt liv.
Betyg: 4