Bokbloggsjerka 23-26 november: 10 favoritförfattare

I veckans bokbloggsjerka utmanar Annika oss med följande fråga: Lista 10 författare som du håller som favoriter just nu. Naturligtvis gör det ingenting om du även nämner den bok du värdesätter högst av var och en.

Den här frågan fick jag nästan lite ångest av. Vad definierar en favoritförfattare? Ska man ha gillat alla böcker av författaren? Är det dem man läser nu, eller hur gör jag med ”gamla meriter”? Ska jag ha läst minst ett antal böcker för att de ska vara favoritförfattare?

Till slut landade jag i att jag ska ha läst minst två böcker av författaren vilket innebär att en del mycket lovande debutanter, eller författare jag nyss upptäckt ryker. Jag tar dock med en del ”gamla” favoriter på listan men däremot inte de vars serier jag tröttnat på. En del som jag inte läst på länge som Karin Boye, Sven Delblanc, Nevil Shute, Bruce Chatwin etc kom inte heller med.

Så, utan inbördes ordning:

1. Theodor Kallifatides. Jag älskar hans språk, det är vackert. En bok som jag kan rekommendera är Det gångna är inte en dröm.

2. Lizzie Doron. Två fantastiska självbiografiska böcker i en planerad trilogi har kommit ut på svenska. Börja att läsa Varför kom du inte före kriget?

3. Linda Olsson. Upptäckte jag förra året, och min favorit är nu vill jag sjunga dig milda sånger.

4. Belinda Bauer. Nyupptäckt för min del och jag har läst alla tre böckerna. Än så länge så platsar hon på listan. Bäst gillar jag Blacklands, den första boken.

5. Thomas Enger. En ny författare, och vad han kommer att göra av sin serie om Henning Juul återstår att se. Börja med den första, Skendöd.

6. John Grisham. Den författare som jag har näst flest böcker av. Det är svårt att välja en, men den som fick mig att fastna för hans böcker är hans debut A time to kill.

7. Peter Robinson. Den författare som jag har flest böcker av. Visserligen kan jag inte påstå att alla hans böcker om Alan Banks håller samma kvalitet, men de flesta av dem är riktigt bra. Eftersom jag tycker man ska börja en serie från början så rekommenderar jag Gallows View.

8. Peter James. Ännu en författare som vi har alla böcker av. Hans böcker om Roy Grace är också en serie och den första är Dead Simple.

9. Carol Goodman. En författare som jag nämnt väldigt ofta här på bloggen. Hennes böcker är fristående men min favorit är nog ändå den första, The lake of dead languages.

10. Kristina Ohlsson. Vid läsningen av den första boken av henne, Askungar, var jag inte övertygad, men Tusenskönor tog mig med storm.

17 kommentarer

  1. Belinda Bauers första bok håller jag på med nu och den är riktigt bra så här långt. Peter James och Peter Robinson gillar jag också. John Grishams The Chamber är bra och Kristina Ohlsson har jag oläst hemma i bokhyllan 🙂

    Gilla

  2. Av John Grisham har jag läst en hel del. Peter Robinson har jag läst ett par böcker och han är också ganska okey. Dina resterande författare känner jag inte till så väl!

    Gilla

  3. Thomas Enger är en av de författare med potential som jag har i hyllan. Tänkte ha med hans Skendöd i min boktolva nästa år. Kristina Ohlsson fick av någon anledning inte plats bland mina tio, men hon är en bubblare av rang 🙂

    Gilla

  4. Jag har läst två av dina favoriter: Peter James och John Grisham. Jag kommer ihåg att jag tyckte Grishams The Client, så mycket att jag köpte The Pelican Brief, men av någon anledningen har den senare inte blivit läst…

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.