Häromdagen så fick jag ett ”offer you can’t resist” – jag blev bjuden på en Bokens Afton. Det var en sanslöst stressig dag med logistik på hög nivå, så med andan i halsen anlände jag till Bokia.

Kvällens gäster var Tove Alsterdal och Åke Edwardson.

Först ut att intervjuas  och berätta var Tove.

Hon berättade om sina två böcker, Kvinnorna på stranden och I tystnaden begravd som bägge är kriminalromaner. Intressant att höra om två så till det ”yttre” olika böcker där den ena utspelar sig i Spanien och den andra i Tornedalen. För den senare är hon nominerad till Svenska Deckarakademins pris i år.

Det visade sig att hon är god vän med Liza Marklund och de läser varandras böcker innan publicering.  Hon skriver också manus för pjäser, och är journalist i botten. Hon pratade också om hur mycket hon flyttat runt och hur det präglat vem hon är.

Därefter var det dags för Åke Edwardson

Han berättade om den långa vägen tillbaka från när han gick in i väggen strax efter att den förra Winterboken var färdig, och varför det tog fyra år innan den nya kom. Han avslöjade också att det kommer en till som ska heta Den smutsiga floden som ska utspela sig Malaysia.

Det var intressant att höra hur han påverkar Erik Winter och hur Erik Winter påverkar honom. Inte minst i fråga om jazz där vi fick höra en bit av Coltranes Love Supreme. Han pratade en del om hur musiken används som avkoppling för huvudpersonerna ofta i kriminalromaner, men inte för Winter.

Det jag tycker är intressantast är när författare reflekterar över den genre de skriver i. Det gjorde bägge här. Det handlade dels om kriminalromanens status där Tove tyckte att status var ointressant, och Åke menade att den svenska kriminalromanen är inne i en svacka vad gäller kritikers omdömen igen.

De pratade också om kriminalromanens möjligheter till att skapa historier med flera lager, då intrigen ofta bygger på att människor ljuger. Intressant!

Nackdel? Tja, min plånbok blir lidande och våra bokhyllor likaså. Tre böcker med hem, fast två under alibi ”julklappar”…

Nästa torsdag blir det Bokens Afton igen. Vilka som kommer? Det kan ni läsa här.