När den 12-åriga dottern här hemma ska välja böcker att läsa så är det en ganska lång process. Hon gillar fantasy, magi blandat med verklighet. Men det får inte vara för spännande, då slutar hon läsa. Om det inte är fantasy så får det inte heller vara för ”långt bort”, hon läser hellre svenska böcker än utländska. Det ska inte vara gammaldags, mina och min mors gamla böcker passar inte. Hon börjar på många olika böcker, slutar läsa långt innan hon läst ut dem. Men å andra sidan finns det de som hon läst om och om igen som Harry Potter och Engelsforstrilogin.

Men nu har hon upptäckt en ny genre – deckarna. Hon hittade Unni Lindells Sockerdöden i hyllan och den slukade hon. Sen läste hon Kristina Appelqvists De blå damerna. Sen blev det Emma Valls Kattjakt. Och nu är hon tillbaka och läser Unni Lindell. Jag har frågat henne om hon inte tycker det är otäckt men inte alls, hon kopplar det inte med verkligheten.

När började ni läsa deckare? Jag tror jag var rätt tidig, och då var det bl.a. Agatha Christie som gällde.

Har ni något förslag på någon annan författare som liknar de tre ovanstående? Lite ”cosy crime” och helst svenskt/nordiskt.