Sextionioåriga Park So-nyo är på väg för att hälsa på sina barn när hon kommer bort från sin make i trängseln när de ska kliva på tåget på en tunnelbanestation i Seoul. När maken åker tillbaka och letar så är hon försvunnen. Hennes barn får ett efter ett reda på att hon försvunnit och deltar i sökandet. De får genom sökandet rannsaka sig själva och efterhand så får de alla en annan bild av sin mamma, då tidigare dolda händelser och hemligheter kommer upp till ytan. Vem är egentligen mamma? Vem är So-nyo?

Please Look After Mom av den sydkoreanska författarinnan Kyung-Sook Shin kom ut 2011. I svensk översättningen heter den Ta hand om min mor och kom ut tidigare i år (2012). Kyung-Sook Shin är en välkänd författare i sitt hemland och har vunnit flertalet litterära priser. Please Look After Mom är hennes sjätte roman, och den första att översättas till engelska och svenska. Den har kommit ut i nitton länder, sålt i miljoner exemplar och ska bli både pjäs och musikal.

Please Look After Mom fick jag av min egen mamma i födelsedagspresent tidigare i år. Jag hade då varken hört talas om boken eller författaren. Den blev oktobers val i Tre på tre utmaningen.

Det är svårt att beskriva handlingen i den här boken, i synnerhet är det svårt utan att avslöja den upplevelse man får som läsare. Den är uppbyggd i kapitel skrivna ur olika personers perspektiv, personer som på något sätt berörs av So-nyos försvinnande och hennes liv. Genom deras beskrivningar så växer bilden av kvinnan och mamman So-nyo sakta fram.

Boken är lättläst och har ett fint språk. Den språkliga tekniken som innebär att det hela tiden är som en tredje person som berättar, är intressant. Boken är finstämd och kärleksfull men också sorglig. Sorglig ur perspektivet hur en människa blir som hon blir och hur åldrandet påverkar en. Det var jag alls inte beredd utifrån vad jag läste på baksidan av boken innan! Stundvis gjorde boken mig ledsen.

Det är första gången jag läst en bok av en sydkoreansk författare och eftersom den i detalj beskriver livet på den fattiga landsbygden och i storstaden Seoul så tycker jag den är mycket intressant ur det perspektivet.

Några som bloggat om boken på svenska är: Malins bokblogg, Snowflakes in rain, Minniemariesböcker,  Feelgoodbibliotekarien och Jennies boklista.

Omdöme: Melankoliskt om mammarollen och åldrande.
Betyg: 4