Timeline av Michael Crichton (Makeutmaning)

Ett par kör bil genom öknen i Arizona. Plötsligt hör de en duns och när de vänder sig om ser de en man, som de tror att de kört på. De tar honom till närmaste sjukhus där han dör en plötslig död. Den magnetröntgen sjukhuset tagit på honom ser underlig ut och såväl läkaren som den lokala polisen fattar misstankar om att något inte är som det ska. Mannen heter Joseph Traub och jobbar på ITC Research i New Mexico. Polisen kontaktar ITC och inom kort kommer de och hämtar kroppen.

Historieprofessorn Edward Johnston leder en stor utgrävning av Castlegard i Frankrike. En utgrävning som är finansierad av ITC. Till sin hjälp har han ett team av doktorander och tekniker, med bl.a Chris Hughes, André Marek, Kate Erickson och David Stern.  Professor Johnston åker till ITC för att reda ut några problem. Väl där försvinner han plötsligt och hans medarbetare flygs av ITC till New Mexico. Där får de reda på att Johnston försvunnit via ett maskhål till ett parallellt universum och hamnat i Castlegard, men år 1357. ITC vill att de ska transfereras till samma plats och tid för att rädda Johnston. Så börjar ett ofattbart äventyr för Chris, André och Kate.

Timeline av Michael Crichton är en science fiction roman som kom ut 1999. Michael Crichton är en välkänd amerikansk författare, mest känd för sina verk inom science fiction. Hans böcker har sålt i över 200 miljoner exemplar. Hans första bok kom ut redan 1966. En av hans största framgångar var Jurassic Park som kom ut 1990. Inom film och TV är han känd för filmatiseringen av Jurassic Park, Disclosure och TV-serien ER. Timeline är även filmatiserad, och hade premiär 2003.

Timeline var mitt val i oktober i Makeutmaningen. Jag har läst några Crichton tidigare, men det var många år sedan sist, så det var med viss nyfikenhet jag grep mig an boken.

Timeline är action rätt och slätt. Den är mycket lättläst (jag läste ut den på två dagar trots 445 sidor) och historien är fartfylld från början till slut. Som fysiker så är det ganska underhållande att läsa hans beskrivning av fysiken bakom experimentet, men det är samtidigt också lite irriterande hur han tar ut svängarna, och det övergår till science fiction. Det får mig att undra hur mycket han tagit ut svängarna i beskrivningen kring 1300-talets Frankrike, vilken annars är rätt intressant.

Circhton använder sig rätt mycket av schabloner, i synnerhet av beskrivningen av huvudpersonerna. Redan från början så anar man hur de ska reagera, och vad som ska hända. De goda är goda (även om de tvingas döda) och skurkarna är skurkar. Ingen av personerna gör särskilt stort intryck. Men på det stora hela så gör inte det så mycket, för jag hade inte heller förväntat mig mer. God underhållning för stunden.

Omdöme: Actionfylld science fiction om en tidsresa till 1300-talets Frankrike.
Betyg: 4-

5 kommentarer

  1. Jag har inte läst Timeline, men däremot sett filmen och den gillade jag. Hans Farkosten (The sphere) har jag både läst och sett, , men annars är det nog mest filmer baserade på hans verk som gäller. Konstigt, jag får nog ta och kolla upp hans böcker mer 🙂

    Gilla

  2. Det var inte förrän jag kom fram till meningen om att den hade filmatiserats som jag kom på varför den lät så bekant – den gick på TV för någon månad sedan. Jag såg aldrig hela, men den verkade vara rätt spännande 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.