Fredag igen. Ledig som vanligt, men en del av dan går åt taxiverksamhet, dvs skjuts av barn hit och dit. Fredag innebär ju också Annikas Bokbloggsjerka och idag frågar hon:

Betygsätter du böcker? Varför/varför inte?

Jo, jag betygssätter. Betygsskalan finns ute i högermarginalen av bloggen.

Varför?

Tja, varför inte? Varför måste man motivera att man betygssätter? Eller att man inte gör det?

Jag har förstått att betygssättning av böcker kan vara kontroversiellt. Men för mig är det inte det. Det gäller bara att inse att detta är min subjektiva syn på det hela. Det finns inget objektivt i min betygssättning.  Om jag inte gillar en bok, finns det förhoppningsvis andra som gör det. Med en bakgrund som betygssättande lärare så tycker jag det är oändligt mycket lättare och mindre kontroversiellt att sätta betyg på min läsupplevelse än på andra människors resultat.

Att jag betygssätter beror nog på att jag känner mig van vid att resonera i de termerna. För mig personligen blir det enklare att komma ihåg vad jag tyckte om boken när jag läste den, och det ger mig själv en påminnelse om jag vill läsa mer av författaren eller inte. Det placerar boken relativt till andra böcker som jag läst.

Det jag skulle vilja utveckla är hur betygssättningen kan ändras med tiden. Det finns böcker som jag inte satt så högt betyg på, men som hängt sig kvar i mitt medvetande och som jag efter ett tag insett att de påverkat mig och varit bättre än jag först spontant bedömde.