Fabio Sinclair Abasacal träffade Elektra i Buenos Aires, och eftersom han ville därifrån flyttade han med henne till Stockholm. Han lämnade ett jobb på universitetet för en osäker tillvaro i Sverige. Han hankar sig fram med undervisningsjobb och försöker anpassa sig till det svenska och till Elektras svenska tempo. Elektra Kouklakis är PR-konsult med grekiska rötter, en far som dricker och en frånvarande mor. Hon satsar allt på jobbet, men tycker det är svårt med balansen mellan jobb och kraven på familj. Peder von Essen är ett nytt stjärnskott i ett stort företag, som vill satsa på det etiska och pratar medarbetarvärde. Han gör karriär, och ägnar sig inte särskilt åt sin fru och sina barn. För att utveckla sina medarbetare så anställer han Elektra, som han för många år sedan hade ett förhållande till, som konsult.  Jaqueline Hansen är Peders tonåriga dotter från ett tidigare förhållande. Hon är tonåring, men bor ensam i en lägenhet, och drömmer om en internationell karriär och tänker t.o.m. på möjligheten att arbeta som eskortflicka. Hennes självförtroende är lågt, inte minst i skolan, men när hon får hjälp av Fabio i spanska så inser hon att det finns andra möjligheter för henne.

I fyra par skor är Detta Pradas debutroman som kom ut tidigare i år, 2012. Detta Prada är civilekonom med en examen i psykologi. I dag bor hon i Stockholm och är human resourcekonsult i egen firma.

På framsidan av I fyra par skor står det ”En roman i Short Cuts-stil”. För mig som älskade den filmen så både lockar och avskräcker en sådan reklam. I fyra par skor är inte lätt att kategorisera om man känner behov av det. I fokus står definitivt relationer mellan människor. Relationer av olika slag, främst vänskapsrelationer, men också kärleksrelationer. Det är relationer som växer fram och stärker, men det är också relationer som förgör och havererar. Allt medan det påverkar olika människors liv.

Det jag mest tyckte om med boken är att den är både filosofisk och behaglig. Jag läste stora delar av den under några långa tågresor och kunde försjunka i den, och den främsta känslan är behag. Språket flyter mycket bra och jag upplever boken som lättläst, trots att den egentligen innehåller en hel del djupa filosofiska betraktelser. Kanske för att de betraktelserna knöt an till egna funderingar? Det handlar om de val vi gör, i smått som stort, som ändrar och förändrar. Både karaktärerna och deras funderingar känns verkliga. Som debut tycker jag den är riktigt bra.

Men när jag läst klart den så funderar jag på var den började och var den slutade. Det var som om det skulle vara en slumpmässig vandring och ibland kändes det som om det inte var klart var den skulle sluta. Trådar som man trodde skulle leda någon vart tog slut, och så blev det något annat. Det lämnar mig med en viss otillfredställelse som jag inte riktigt kan formulera. Utan att avslöja mer så kan jag också säga att jag inte gillade slutet…

Boken är ett recensionsexemplar från Mimer Bokförlag.

En annan som bloggat om boken är Boktokig.

Omdöme: Behagligt filosofiskt om de val vi gör i vår vardag och hur det påverkar våra liv.
Betyg: 4-