I veckans Tematrio så skriver Lyran så här: Dags för ett nytt titeltema. I boktitlar vimlar det av släktskapsrelationer. Här finns fastrar, morfäder, syskon och kusiner av alla de slag. Berätta därför om tre böcker med några släktingar (eller ingiftingar) i titeln.

Kan ju inte påstå att det vimlade i vår bokhylla men några lyckades jag i alla fall snoka upp. Och faktiskt blir det samma släkting i alla tre titlarna;-) Jag har läst alla tre böckerna och gillar dem.

1. Please look after mom av Kyung-Sook Shin. Det är svårt att låta bli att nämna den här sydkoreanska boken som jag läste ut igår;-) Den handlar om en 69-årig mamma som försvinner på en tunnelbanestation i Seoul och hennes familjs letande och minnen. Finns också översatt på svenska, då heter den Ta hand om min mor.

2. Her mother’s daughter av Marilyn French. Inte lika känd som Women’s room men en läsvärd bok om flera generationer kvinnor. På svenska heter den Sin mors dotter.

3. Mors og fars historie av Edvard Hoem. Den här boken är skriven på nynorska och handlar om hur Hoems mamma och pappa möttes. Mycket vacker och finstämd bok. På svenska heter den Mors och fars historia.