Igår kväll hade jag en riktig helkväll i bokens tecken. Lennart på Bokia här i lilla Sundsvall har vid flera tillfällen arrangerat Bokens Afton i bokhandeln med olika författarbesök. Igår kväll så var arrangemanget betydligt större.

I Stadshuset i Sundsvall så var den anrika Spegelsalen fylld med besökare (nästan 300) som i tre och en halv timme (!) fick lyssna på sex mycket kända svenska deckarförfattare. Alla sex har på olika sätt förvaltat det ”svenska deckarundret”.

Här har vi alla sex samlade. Och så har de sällskap av Lennart och en mystisk figur med keps och pipa…;-) Kan ni se vilka det är? Mobilkameran är inte den bästa utan blixt…

Först ut att intervjuas var Jonas Moström. Alla hans deckare (sju stycken hittills) utspelas i Sundsvall med omnejd och han pratade om Sundsvall som en perfekt plats att låta deckare utspela sig. Kanske han kunde låta sig inspireras av Stadshuset som miljö? Hans nästa bok ska komma ut i maj 2013, den heter Dit inget ljus når, utspelar sig i Sundsvall och Östersund, och ett tema är främlingsfientlighet.

Därnäst kom Viveca Sten. Jag har inte hört henne prata förut, och hon var riktigt bra, hon bjöd verkligen på sig själv. Vanligtvis så är hon väldigt strukturerad i sitt skrivande men hennes senaste bok, I stundens hetta, skrev sig själv och ända in i det sista så var hon inte säker på vem som var mördaren. Hennes nästa bok kommer 2013, och kommer att heta I farans riktning. Vid det här laget har någon räknat ut att hon ”tagit livet” av 5% av Sandhamns befolkning i sina böcker, och såsmåningom kan Sandhamn blir farligare att bo i än Midsomer;-) Filmatiseringen av hennes andra bok går på TV i jul (2012) och den tredje boken nästa jul (2013). Och vi ska hålla utkik efter henne som statist!

Sen var det välbehövlig paus med fika och signering. Efter pausen klev Anders Roslund och Börge Hellström på scenen. De klarade sig utan intervjuare men stämningen blev betydligt allvarligare, ja man kan säga att vi blev riktigt skakade av den bild de tecknade av Sverige idag. Barnen i deras senaste bok har verkliga förebilder, och när Börge berättar om de han mött i sitt arbete på LVU-hem och Anders berättar om hur de fått ta del av dessa ungdomars och barns historia så blir man skakad. 12-åringar som får gömma vapen i sina skåp på skolan, för de är ju inte straffmyndiga. En återfallsfrekvens på 94%! Och mycket mer!
Flera av deras böcker har också filmatiserats och även de har ”gjort en Hitchcock”.

Efter den duon så kom Arne Dahl på scenen. Han hade planer på att skriva 10 böcker, som blev elva, och sen kände han att han hade mer att skriva. Han sa att han gör grundlig research och sen säger boken ”Nu kan du få skriva mig”. Han drog paralleller mellan skrivandet och att komponera musik. Nu på söndag kommer filmatisering av Ont blod på TV. Hans nästa bok kommer under våren 2013 och ska heta Blindbock och ett tema är organiserat tiggeri.

Sen var det dags för grande finale och alla kom upp på scenen. Den sista intervjun för kvällen var av legendaren Maj Sjöwall och jag måste säga att det kändes historiskt! Hon tog både publiken och intervjuaren med storm med sitt rättframma sätt och tvekade inte att svara ”ja, vad fan ska jag säga” på en fråga:-) Hon berättade historien om de handskrivna manus som hon och Per skrev och som hon själv inte tittat på sen böckerna skrevs men som det nu ingår bilder av i nyutgåvorna av deras serie. Deras böcker var unika då innan de kom så var det helt enkelt amatörer som löste brott. Trots att de inte som nuförtiden fick hjälp av polisen att beskriva polisens arbetssätt ”korrekt” så vågade de sig på att låta huvudpersonerna vara poliser. Hon berättade också om hur de kom överens om fysiska förebilder för de olika karaktärerna och den speciella taxichaufför som var förebilden för Gunvald. ”Han såg ut som en mopedförare i motvind”. Hennes favoritfilm var Den vedervärdige mannen från Säffle med Carl-Gustaf Lindstedt som Martin Beck och hon beskrev livfullt dialogen med Bo Widerberg om ”castingen”.

Det var en helt fantastisk kväll för en deckarälskare som jag!  Och dessutom kom jag därifrån med böcker signerade av Viveca Sten, Roslund&Hellström och förstås Maj Sjöwall.