Den här veckan skriver Annika så här i sin Bokbloggsjerka:

Förra helgen var intresset för jerkan ovanligt svagt, vilket naturligtvis till stor del beror på att det var då som bokmässan i Göteborg gick av stapeln. En annan bidragande orsak kan ha varit att frågan var en aning klurig, och därför blir det ett lätt ämne denna vecka:

Läser du facklitteratur ibland och vad är det i så fall som intresserar dig?

Tja, lätt och lätt:-) Alltså, ja, nej och kanske. Kan man svara så?

Ja – jag läser ju facklitteratur på jobbet. Fast sällan böcker. Det är mycket rapporter från olika myndigheter som är vår facklitteratur. Förordningar och lagar och vårt eget regelverk som jag måste läsa och kunna.

Nej – jag läser inte facklitteratur hemma. I alla fall inte från pärm till pärm som en skönlitterär bok.

Kanske – för är ”non-fiction” samma sak som facklitteratur? Och hur är det med tidningar? Jag bläddrar gärna i böcker om att skapa med pärlor, och det är många gånger jag använt böcker om quiltning för att sy något. Samma sak med tidningar. Numera läser jag också tidningar om att läsa, om böcker (som Vi läser t.ex.). Sen då och då slinker det med en bok som inte direkt är skönlitterär men som knappast kan räknas som facklitteratur. Eller vart ska man räkna böcker som Att vara snäll av Stefan Einhorn? För många år sedan läste jag Backlash av Susan Faludi, och den gjorde enormt intryck i non-fiction-genren. En period läste jag mycket om mytologi, fast återigen, sällan från pärm till pärm, utan bitar här och där.

Nä – det här blev ett rörigt svar:-)