Den här veckan skriver Annika så här i sin Bokbloggsjerka:
Förra helgen var intresset för jerkan ovanligt svagt, vilket naturligtvis till stor del beror på att det var då som bokmässan i Göteborg gick av stapeln. En annan bidragande orsak kan ha varit att frågan var en aning klurig, och därför blir det ett lätt ämne denna vecka:
Läser du facklitteratur ibland och vad är det i så fall som intresserar dig?
Tja, lätt och lätt:-) Alltså, ja, nej och kanske. Kan man svara så?
Ja – jag läser ju facklitteratur på jobbet. Fast sällan böcker. Det är mycket rapporter från olika myndigheter som är vår facklitteratur. Förordningar och lagar och vårt eget regelverk som jag måste läsa och kunna.
Nej – jag läser inte facklitteratur hemma. I alla fall inte från pärm till pärm som en skönlitterär bok.
Kanske – för är ”non-fiction” samma sak som facklitteratur? Och hur är det med tidningar? Jag bläddrar gärna i böcker om att skapa med pärlor, och det är många gånger jag använt böcker om quiltning för att sy något. Samma sak med tidningar. Numera läser jag också tidningar om att läsa, om böcker (som Vi läser t.ex.). Sen då och då slinker det med en bok som inte direkt är skönlitterär men som knappast kan räknas som facklitteratur. Eller vart ska man räkna böcker som Att vara snäll av Stefan Einhorn? För många år sedan läste jag Backlash av Susan Faludi, och den gjorde enormt intryck i non-fiction-genren. En period läste jag mycket om mytologi, fast återigen, sällan från pärm till pärm, utan bitar här och där.
Nä – det här blev ett rörigt svar:-)
Jag tror att jag också har lite problem med att reda ut vad facklitteratur är 🙂
GillaGilla
Böcker om att skapa med pärlor, göra smycken och så, har jag en del av i bokhyllan 🙂
GillaGilla
Samma problem här, jag vet inte heller riktigt vad som är facklitteratur och vad som inte är det. Nöjde mig till slut med att kalla allt som inte är påhittat för facklitteratur 😉
GillaGilla
Oavsett om det kan kallas facklitteratur eller ej så läser du ju om massor med intressanta saker. Stefan Einhorns bok läste jag också för några år sedan. Lite småintressant faktiskt!
GillaGilla
Ja, det är inte helt lätt med definitionen av facklitteratur, men nog tycker jag att böcker om pärlor och quiltning borde räknas som facklitteratur. Eller …?
GillaGilla
Jag förstår att det blev ett rörigt svar! Har själv svårt att veta vart gränsen går för ”allmän info” och facklitteratur. Tror många gör som du, inga fackböcker från pärm till pärm men att man kollar upp något då och då. Själv kollar jag sånt på nätet så då kändes det lättare att svara ”nej” :p
GillaGilla
Ja, det finns onekligen en gråzon här. Inte helt lätt att veta vad som är vad.
Läste förresten Einhorns ”Vägar till visdom” för ett tag sedan. Den kan jag rekommendera om du gillade ”Att vara snäll”.
GillaGilla
Det hänger ju på definitionen, förstås. Jag gillar svarte ja, nej och kanske :)!
GillaGilla
Alltså ”SVARET”..
GillaGilla
Ja, vad är facklitteratur? Jag tror inte att jag tycker att biografier är facklitteratur, även om de är non-fiction. Facklitteratur känns lite halvt som om avsikten är avsedd att instruera.
Jag har inte så många tips på böcker som renodlat handlar om grekisk mytologi och det är mest äldre böcker. Classical legends, utgiven av Chancellor Press ’95, verkar rätt bra – har inte läst hela – men den har en skaplig bredd. Kan vara så att den blandar in romersk mytologi.
Grekiska sagor av Eva Hedén är väldigt bra och väldigt omfattande för en sådan liten tunn bok. Den är fruktansvärt gammal och verkar tyvärr vara slutsåld hos förlaget, så det är begagnat eller bibliotek som gäller.
Myternas bok av Amy Cruse spänner sig över stort sett hela världen, men har en väldigt fin sektion om grekisk mytologi. Även den är lite äldre.
Så mycket nyare mytologiböcker har jag inte läst ^^U
GillaGilla
Jag har aldrig tänkt så mycket på vad facklitteratur egentligen är, men efter veckans bokbloggsjerka börjar jag bli lite smått förvirrad 🙂
GillaGilla
Engelskans non-fiction (som väl i och för sig går att använda på svenska också) känns mer passande som samlingsnamn på litteratur som inte är skönlitteratur. Men själv använder jag nog facklitteratur lika slarvigt som ett begrepp om all icke-fiktion…
GillaGilla
Var är facklitteratur egentligen? Själv skulle jag nog räkta med allt som du har under ”kanske”. 🙂 Men jag har också samma dilemma om tidskrifter. Är tidgingen Burda facklitteratur? :S
GillaGilla