I den Nordiska läsutmaningen som Västmanländskan håller i så var det i augusti dags för Norge. Ursprungligen hade jag tänkt att jag i augusti, som jag gjorde i mars, skulle frossa i norska böcker. Riktigt så blev det inte. Antalet lästa böcker nu i augusti blev överhuvudtaget lägre än jag tänkt, skolstart och jobbet tog mer energi än jag trodde, och antalet recensionsexemplar som ligger och väntar påverkade prioriteringen. Men två stycken hann jag med. Bägge läste jag på norska. Jag gillar att läsa på norska och har som mål att läsa fler böcker på norska under året som kommer.

Anger av Roy Jacobsen

Roy Jacobsen är en ganska känd norsk författare som skrivit flera böcker och översatts bl.a. till svenska. Jag hade inte läst någon bok tidigare och Anger var ett spontaninköp vid mitt senaste besök i Norge i början av augusti, helt baserat på baksidestexten och kanske även lite framsidan.  Det var inte en ”typisk Lottenbok” men jag är nöjd med valet.

Anger handlar om 72 årige Hans Larsen som just släppts ut från fängelset och hans dotter Marianne. Det är en finstämd och eftertänksam bok som präglas av en enkelhet. Boken gav ibland ett drömlikt intryck och det var svårt att avgöra vad som var verklighet och vad som var dröm eller fantasi. Jag gav den betyget 4 och hela min recension kan du läsa här.

Fantomsmerte av Thomas Enger

Fantomsmerte är Thomas Engers andra bok i serien om Henning Juul. Henning blir kontaktad av en fängslad extorped som vill ha hjälp med att rentvå sig och i gengäld ska ge Henning information om den brand där Hennings son Jonas dog. Jag läste den första delen i serien, Skinndød, tidigare i år och var riktigt imponerad av den. Så det var inte helt oväntat att jag inte kunde hålla mig utan valde att läsa den här på norska. Fantomsmerte är både spännande och välskriven. Styrkan i boken är balansen mellan det spännande mysteriet och den sorgsna undertonen som är kopplad till Henning och det han gått igenom. Jag tycker den här boken var en riktigt bra spänningsroman och gav den betyget 4+. Hela min recension kan du läsa här.