Måndag. Håhåjaja… För att förgylla dagen så deltar jag i veckans tematrio hos Lyran. Hon skriver så här: Man kan fortfarande hitta lite teman i titlarna, denna vecka är det dags för damernas.  Berätta om tre romaner/noveller/texter med ett kvinnoförnamn i titeln!

Och visst fanns det en del i hyllan att ”ta av”. Min tematrio blir dessutom helnorsk och som bonus så tar jag damernas även vad gäller författare.

1. Jenny av Sigrid Undsedt är hennes genombrottsroman från 1911. Den handlar om den unga Jenny som söker efter den stora kärleken. När den kom väckte den viss uppmärksamhet då handlingen i viss mån handlar om kvinnans frihet och sexualitet.

2. Dinas bok av Herbjørg Wassmo från 1989 är den första i en trilogi om Dina Grønelv som utspelar sig på 1800-talet. Dina är en kvinna som utmanar konventionen och ger sig in på traditionellt manliga områden.

3. Evas øye av Karin Fossum som kom ut 1995 är den första i serien om Konrad Sejer. Eva Magnus är konstnär och ensamstående mor som dras in i en rad underliga händelser.

Annonser