Sophie Brinkmann är ensamstående mamma till tonårige sonen Albert och de bor i en gammal villa i Stockholm. Hon är sjuksköterska och brinner för sitt jobb. En dag får hon en patient, Hector Guzman, som fascinerar henne. Efter att han skrivits ut från sjukhuset går hon med på att träffa honom. Ganska snart visar det sig att hon genom sitt umgänge med Hector ofrivilligt dras in i en kamp mellan två rivaliserande brottssyndikat.

Polisen Lars Vinge har satts av sin chef Gunilla Strandberg, som leder en grupp som utreder Guzman, att spionera på Sophie. Han finner Sophie annorlunda än någon annan han mött, och blir besatt av henne. Men hans roll i Gunillas utredningsgrupp är minst sagt oklar och han förstår inte dess syfte eller varför han måste spionera på Sophie.

Efterhand eskalerar problemen mellan brottssyndikaten och Sophie och Lars tvingas genom extrema händelser snart att ifrågasätta vem som står på vems sida.

Den andalusiska vännen är Alexander Söderbergs debutroman som utkom våren 2012. Det är den första i en serie på minst tre böcker som Sophie Brinkmann. Debuten har blivit omtalad och filmrättigheterna är redan sålda. Alexander Söderberg har tidigare arbetat med tv-manus som manusförfattare, redaktör och dramaturg.

Den här thrillern har varit rätt omtalad och det i positiva ordalag som en fartfylld thrillerdebut. Så det var med viss förväntan jag grep mig an den. Men tyvärr –  det här var inte min typ av bok. Jag upplevde den som tjatig. Det är ett evigt skjutande hit och dit. En massa grovt tortyrliknande våld. Poliser som knarkar och grovt missköter sitt jobb eller som helt enkelt är lika onda och våldsbenägna som brottslingarna. Jag får heller ingen känsla för någon av karaktärerna och tycker de är platta. Droppen är plattityderna i personbeskrivningarna. Som exempel så beskrivs en av de kvinnliga karaktärerna så här: Hon hade på sig en billig och urtvättad blus från någon massproducerande klädkedja, bar mörka solglasögon och en kjol som slutade vid knäna. Hon hade glömt att raka benen och hennes okammade hår var slarvigt uppsatt i en tofs.  En kvinna som har orakade ben, köper billiga kläder och inte kammar sig är alltså höjden av förfall. Detta i kontrast till beskrivningarna av Sophie.

Något positivt? Jo, den kan nog bli en helt OK spännande film.

Jag har lånat boken av Lennart på Bokia Sundsvall.

Andra som bloggat om boken är TidningsIda, Lennart, Bokhora, Feministbiblioteket och Hanssons blogg.

Omdöme: Våldsam och tjatig thriller om grov brottslighet mitt i det svenska samhället.
Betyg: 2