En äldre präst och hans fru hittas skjutna i sin lägenhet. Till en början ser det ut som om mannen skjutit sin fru och sedan tagit livet av sig. En lapp som ska förklara orsaken hittas i lägenheten. Alex Recht och hans utredningsgrupp med Fredrika, Peder och förstärkningen Joar tar sig an fallet. Fredrika, som genomgår en jobbig graviditet och jobbar deltid, utreder parallellt ett fall med en oidentfierad man som hittas påkörd. Ganska snart inser gruppen att fallen inte är så enkla som de trott.

Samtidigt så väntar Ali från Irak i en anonym lägenhet i Sverige. Han har kommit hit på ett annorlunda sätt och väntar nu på att hans välgörare ska höra av sig och meddela vad han måste göra. I Bangkok befinner sig en ung svenska på ett hemligt uppdrag. Plötsligt upptäcker hon att hon utsatts för en komplott, när hon avskärs från omvärlden, och hennes identitet kapas. Vad varken Ali, kvinnan eller utredningsgruppen förstår är att allt hänger samman på det mest oväntade sätt.

Tusenskönor är Kristina Ohlssons andra bok i serien om Alex Recht och hans kollegor. Den kom ut 2010 på Piratförlaget. Den första boken, Askungar, kom ut 2009. Det finns också en tredje bok, Änglavakter (2011), och en fjärde bok, Paradisoffer (2012).  Innan Kristina Ohlsson blev författare arbetade hon bl.a. som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen och som Counter Terrorism Officer på OSSE.

För ett tag sen läster jag Kristina Ohlssons första bok, Askungar. Min recension finns här. Jag tyckte den var bra, men var inte helt övertygad. Men del nummer två låg ju där som hyllvärmare, så vad passade bättre än att gripa sig an den en semesterdag? Det visade sig vara ett utmärkt beslut!

Det här är svensk deckare när den är som bäst! Boken är helt otroligt bra. Den är välskriven, den är spännande och den har allt jag vill ha i en deckare. Det är sånt tempo från början att det blir en bladvändare. Jag läste ut den på ett dygn, lyfte knappt upp ögonen från boken.

När det är en deckare så ligger det en del krav från en läsare på att det ska vara spännande. Och det är det. Ända till slutet.  Visst är den stundvis brutal, men inte grotesk. En sak jag uppskattar med Kristina Ohlssons böcker är också att hennes huvudutredare, Alex, Fredrika och Peder är mänskliga. Hon vågar låta tid gå mellan böckerna, så man får inte som läsare skrivet allt på näsan som händer i polisernas privatliv. Men när jag lägger ifrån mig boken är jag nyfiken på hur det ska gå för dem. Så vilken tur att Änglavakter också ligger bland hyllvärmarna…

Boken är ett läsexemplar från Bokia Sundsvall.

Andra som bloggat om boken är TidningsIda, Annika, med näsan i en bok, boktok73, en bok om dagen och hyllan.

Omdöme: En bladvändare om syskon, föräldrar och att våga ställa upp för utsatta.
Betyg: 5