Jess Took följer med sin pappa John ut i skogen när han ska jaga. Men medan han jagar stannar hon i bilen. När John kommer tillbaka så är Jess borta. På ratten sitter en gul post-itlapp med texten ”Du älskar henne inte”.

D.I. Reynolds återvänder till Shipcott  tillsammans med D.S. Elizabeth Rice för att utreda Jess försvinnande. De har fortfarande sitt förra misslyckande i gott minne, och är fast beslutna att hitta Jess.

Jonas Holly, den lokala polisen, går till psykolog för att komma över de traumatiska händelserna han gått igenom. Det är inget vare sig han eller psykologen tycker fungerar särskilt bra, men av rädsla friskförklarar psykologen Jonas och han sätts i tjänst.  Något som i alla fall unge Steven Lamb ogillar. Reynolds är heller inte nöjd.

När sedan ett barn till försvinner, och ett till, alla åtföljda av samma beskyllningar trappas utredningen upp. Kidnapparen lämnar inte många spår efter sig.

Finders Keepers är Belinda Bauers tredje bok i serien om Shipcott och den kom ut 2012. Den första, Blacklands, kom ut 2010, och den andra, Darkside, 2011. Mina recensioner av dem kan du läsa här och här. Belinda Bauer växte upp i England och Sydafrika och bor nu i Wales. Hon är journalist, och innan hon skrev Blacklands var hon pjäsförfattare.

Belinda Bauer tillhör de författare som jag upptäckt genom Blacklands under 2012 och när jag vid ett besök i Uppsala hittade både Darkside och Finders Keepers så köpte jag dem på ett bräde. Finders Keepers liknar mer Darkside än Blacklands i sin uppbyggnad, det är en deckare med de delar man förväntar sig. Men ändå tycker jag den är ett snäpp bättre än Darkside.

Finders Keepers är spännande och har ett driv. I botten ligger en djupt tragisk ton,  i synnerhet vad gäller de återkommande karaktärerna.

I de både tidigare böckerna hade årstiderna, hösten respektive vintern, en betydelse för handlingen. Här har Bauer hoppat till sommaren, och den ovanligt varma sommaren har betydelse. Hon är skicklig på att använda vädret som en förstärkning av stämningar och känslor.

Det enda som man kan invända mot boken är det faktum att vid det här laget börjar Shipcott vara lite väl olycksdrabbat för att vara den lilla by som det är. Samtidigt så vågar Bauer utveckla sina återkommande karaktärer mellan böckerna, och det är positivt. Även om man som läsare har ett ambvivalent förhållande till Jonas Holly. Men Steven Lamb återser jag gärna. Kommer det en fjärde bok så dyker den nog upp i min bokhylla också.

Även Annika har skrivit om boken.

Omdöme: Britisk spänning om försvunna barn och människors hemligheter en het och torr sommar.
Betyg: 4