David Zinc är en framgångsrik advokat med en examen från Harvard. Han är anställd på den stora firman Rogan Rothberg där han jobbar både dag och natt och tjänar mycket pengar. En dag på väg till jobbet får han nog. Han får ett sammanbrott i hissen på väg upp till åttionde våningen, vänder och åker ner igen, för att aldrig återvända. Nu kommer han förmodligen att få tid för sin fru, Helen, men han måste ju ha ett jobb också.

Oscar Finley och Wally Figg är också advokater. De driver en liten tvåmansfirma, Finley&Figg, med hjälp av sekreteraren Rochelle Gibson. De specialiserar sig på skador, försäkringsärenden, snabba skilsmässor och rattfyllemål. Allt som går snabbt och enkelt, allt som kräver en minimal insats. Men en dag snubblar Wally över en masstämning av ett stort läkemedelsföretag. När David dessutom ansluter sig till firman på det mest osannolika sättet, så är bollen i rullning. Nu ska de ta sig an ett av USAs största företag inom läkemedelsbranschen. Kommer de att lyckas?

The Litigators av John Grisham kom ut 2011. Den kommer ut på svenska i höst och heter då Processen. John Grisham debuterade med A Time to Kill och har nu skrivit 23 skönlitterära romaner och ytterligare fyra böcker. Hans böcker är översatta till 39 olika språk och flera av hans böcker har filmatiseras.

När jag började läsa Grisham för många år sedan så fastnade jag ganska snart. Hans första bok, A Time to Kill, tyckte jag var oerhört bra! Hans böcker, som jag läst på engelska, är lättläst amerikansk nutidsunderhållning. Men samtidigt så berör han ofta nutidsfenomen som han vill göra läsaren uppmärksam på, t.ex. är han en aktiv motståndare till dödsstraffet. När en ny bok av honom kommer ut så lockas jag förr eller senare att köpa den! Så även med The litigators.

The litigators är en klassisk Grisham. Det är advokater som är huvudpersonerna, det är advokatfirmor av olika storlek, det är rättegångar, det är ”David mot Goliath”. Det amerikanska rättsystemet är i fokus, här med masstämningar, stora industriers förmåga att hantera dem och den lilla människans möjlighet att få rätt. Grisham har flyt i språket som vanligt. Huvudpersonerna i boken är inte alla sympatiska, men de är definitivt mänskliga, och därför svåra att inte uppskatta. Själva historien har en del spänningsmoment och det är alls inte säkert att det går som man tänkt sig. Det här var en bok som uppfyllde mina förväntningar på en ”riktig Grisham”.

Omdöme: Fartfyllt amerikanskt om att slåss mot de stora, behålla sin advokatheder och ändå överleva.
Betyg: 4