Sommarprojekt: Registera böcker

Ja, hur missnöjd man än kan vara över vädret så kan man konstatera att det gynnar läsning och städning inomhus. Fast det andra är så tråkigt så jag har tagit tag i ett annat projekt som jag tänkt påbörja länge.

Den här familjen har vissa drag som nog kan anses lite nördiga;-) Ett är ett intresse för att katalogisera. Jag började tidigt med ett kartotek över mina böcker. Lite kan jag skylla på mina gener, både min morfar och farfar var bibliotekarier. Maken har samma intresse. Så när jag fyllde år i vintras så stod ett bokregistreringsprogram på önskelistan, nämligen collectorz.com. Och mycket riktigt så fick jag det av maken! Vi slog till både på MusiccollectorMoviecollector och Bookcollector då hyllorna svämmar över av just skivor, filmer och böcker. Nu har ett av sommarens projekt påbörjats. Få ordning i bokhyllorna! Det tar tid, men det är faktiskt ganska kul. Det hemska är nog att jag ”hittat” böcker av författare som jag inte ens visste att vi hade. En del av dem har jag dessutom läst verkar det som. Jag börjar seriöst undra hur det står till med mitt minne.

Så här ser det ut på datorn:

I Collectorz.coms program kan man alltså registrera böcker och kan mata in alla möjliga uppgifter, som utgivningsår, antal sidor, ägare, tillägnan, inköpsdatum, ursprungsland, urspungsutgivningsår osv osv. Möjligheterna är nästintill obegränsade. Ni kan läsa mer på collectorz.coms hemsida. En annan bokbloggare som använder programmet är Monika och hon har skrivit om programmet här. Jag är riktigt nöjd med det och ser fram mot att få ordning bland böckerna!

8 kommentarer

  1. Vadå nördigt? Förstår inte… 🙂 Faktum är att när jag väl var klar med att registrera alla böcker så kändes det bara tomt. Jag visste inte vad mer jag skulle göra 🙂

    Jag har också programmern för musik och film 🙂 Kul med en nördkompis.

    Gilla

  2. Vilket projekt! Jag är imponerad. Kan man också skriva in när man läst och kort omdöme? Tänker du att du ska ha en kategori för böcker som du läser men inte äger, typ lånade? Spännande!

    Gilla

    • Yes, man kan skriva in när man läst och ett omdöme. Har kopierat från bokbloggen för de böcker jag skrivit om. Lånade böcker har jag inte funderat på faktiskt! Man kan skriva in ”ägare” så man skulle ju kunnat ha en kategori där ägaren heter ”Lånad”;-)

      Gilla

      • Tack för svar. Jag funderar på ngt liknande men tror nog att det just nu känns för mycket knappande. Ska bli spännande att följa ditt jobb.

        Gilla

  3. Har gjort en liknande lista fast i något simplare program (xl), då har jag nöjt mig med att skriva in författare, titel, originaltitle, nummer i serie, språk och övrig anmärkning (signerad, fler böcker i en, nerpackad i låda, etc).
    Nu blev jag allt sugen på att prova ett sånt här program! Kul!

    Gilla

  4. Jag gillar registrering men jag nöjer mig med Library Thing som komplement till bloggen. Där kan jag fylla på med nödvändiga fakta som var jag köpt boken och när (det kommer vara spännande är jag sitter med någon hyllvärmare om tio år och inser att jag köpt den på bokrean 2012). Där kan jag lägga alla böcker i ”min bokhylla” och sen har jag underkategorier som olästa, mina böcker, sambons böcker, e- böcker och lästa men inte ägda!

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.