Veckans tematrio hos Lyran är onekligen en utmaning, kanske i synnerhet då jag igår, måndag, påbörjade min semester:-) Så här skriver Lyran: Berätta om tre böcker som skildrar huvudpersonernas yrken.

Mina exempel kommer helt från skönlitteraturens värld.

1. Brobryggarna av Jan Guillou. Tre fattiga pojkar skickas till Dresden för att utbildas till ingenjörer. När de kommer hem till Norge ska de arbeta med järnvägsbyggandet mellan Bergen och Kristiania. Det är bara den äldste, Lauritz, som kommer hem och arbetar som ingenjör på järnvägen. I boken får vi följa honom och hans yngre bror Oscar, som hamnar i Afrika. Bägge har tuffa arbetsförhållanden.

2. The postmistress av Sarah Blake. Iris James är postmästare (postmästarinna?) i Cape Cod under andra världskriget. Hon tar sitt jobb på stort allvar och är tongivande i samhället. En annan yrkeskvinna vi får möta i boken är Frankie Bard som arbetar som krigsreporter vid en radiostation i London. På ett oväntat sätt vävs dessa två starka kvinnors öden ihop. En sak de har gemensamt är att vara kvinnor i mansdominerade yrken.

3. Innan floden tar oss av Helena Thorfinn. Sofia är mitt i karriären när hon får jobb som biståndschef i Dhaka i Bangladesh. Hon åker dit med sin medföljande man Janne och två små barn. Kulturkrocken blir omedelbar. Boken ger en skakande inblick i biståndsvärlden och i arbetsförhållandena inom textilbranschen.

Annonser