Alisa växer upp hos sin mor i ett kvarter i utkanten av Tel Aviv där de bor tillsammans med andra överlevande från Förintelsen. Hon drar med sina vänner  i den ständiga jakten på sin far. Var är min far? frågar Alisa sina vänner, de vuxna i kvarteret och sin egen mor. Men ingen vill egentligen svara. I vuxen ålder träffar Alisa sina vänner igen och genom dem börjar hon få reda på sanningen om sin far. Hon blir förvånad och glad, men också sorgsen.

Min mors tystnad är Lizzie Dorons andra bok i en självbiografisk trilogi, som kom ut på svenska 2012 på Weyler förlag. I original heter den Jom echad od nipagesh och kom ut 2009. Den första boken i serien heter Varför kom du inte före kriget?. Lizzie Doron är en israelisk journalist och författare.

Genom bokbloggar upptäckte jag Varför kom du inte före kriget? och mina intryck har jag skrivit om här. Redan tidigt så ställde jag mig i kö på det lokala biblioteket för den andra boken i den här trilogin eftersom den första boken var en riktig läsupplevelse. Min mors tystnad har delvis samma ton som Varför kom du inte före kriget? men fokus ligger mycket mer på dottern än hennes mamma. Det gör att boken inte riktigt är lika varm och kärleksfull, hon skriver om sig själv och delvis känns det som om hon inte kan ha samma ömhet för sig själv som barn som för sin mamma. Den är uppbyggd med små scener, en växling mellan Alisa som barn och Alisa som vuxen.

Själva ”mysteriet” med pappan lämnar mig lite konfunderad, med en undran om hur mycket hon egentligen visste men hade förträngt och hur mycket som hon verkligen inte visste. Jag har också svårt att förstå de vuxnas beteende i Alisas närhet. Men å andra sidan behöver jag inte förstå för att tycka boken är värd att läsa.

Ett urval andra som bloggat om boken är Lyrans Noblesser, Enligt O, och dagarna går och Bokmania.

Omdöme: En fin läsupplevelse om en frånvarande fars betydelse och omgivningens tigande.
Betyg: 4+