Måndag och vardag igen för oss vuxna, medan barnen slappar och har sommarlov. Lyran tänker också på sommaren och planerar i Veckans Tematrio. Så här skriver hon: Som vanligt inleder jag sommaren med att planera vad jag ska läsa. Och även om jag kanske inte alltid (eller ens någonsin) fullföljer mina planer är själva planerandet givande. I år känns det extra svårt att planera eftersom jag vill så mycket och hinner så litet. Vad planerar du att läsa i sommar, berätta om tre planer (för visst har du väl det?)!

Jamen självklart. Planerna finns. Och listorna. Som alltid. Eftersom jag verkligen kämpar med struktur i mitt läsande så försöker jag göra listor och planer. Här är några av mina sommarplaner:

1. Hyllvärmare. Jag måste verkligen minska mina högar av böcker som bara ligger och i sommar ska jag satsa på att beta av mina hyllvärmare. I juni tänkte jag ta itu med Orhan Pamuks bok Istanbul eftersom jag ska på en jobbresa till just Istanbul i juli.

2. Nordiska läsutmaningen. Inte så många månader kvar på den och med slutet i sikte så ger jag inte upp. Grönland i juli kan bli knepigt men i augusti är det Norge igen och då satsar jag på en norsk månad som förra gången då jag läser flera böcker på norska. Som av en händelse så ska vi till familjen i Norge i augusti. Men jag borde också gripa mig an två böcker av Hans-Olav Lahlum som ligger och väntar i hyllan, både Satellittmenneskene och Katalysatormordet, bägge har jag fått av författaren själv. I september är det Danmark, och då har jag också planer. Men då är ju sommaren definitivt slut…

3. Böcker på engelska. Insåg häromveckan att jag läst ovanligt lite på engelska i år och det vill jag ändra på. Dessutom går det att kombinera med hyllvärmarprojektet då jag har böcker som Finders keepers av Belinda Bauer, Believing the lie av Elizabeth George och Please look after my mother av Kyung-sook Shin i hyllan.