Tolvåriga Steven Lamb bor med sin mamma, sin lillebror och sin mormor i ett hus i byn Shipcott på kanten av Exmoor. Stevens mormor står vid fönstret varje dag och spejar efter sin son, Stevens morbror, Billy. Nitton år tidigare, när Billy var elva, gick han för att handla hos Mr Jacoby. På vägen hem försvann han spårlöst och hittades aldrig.

Ganska snart efter Billys försvinnande arresterades Arnold Avery för att ha antastat en ung pojke. Det visade sig att han inte bara hade det på sitt samvete, utan även morden på ett antal försvunna barn. Han erkände aldrig att han hade med Billys försvinnande att göra men man var övertygad att han hade det. Alla utom Stevens mormor som tror att Billy ska komma hem.

Steven ser hur hans mormor och mamma är ledsna, och börjar på egen hand projektet att hitta Billy, för då ska allt bli bra igen. Efter ett tag kommer han på idén att skriva brev till Arnold Avery i fängelset, för att försöka få svaret på var Billy finns. När Arnold inser att det är en ung pojke som skriver till honom så lever han upp. På ett skrämmande sätt. Och Steven är ju bara elva. Kanske han tagit sig vatten över huvudet?

Blacklands” är Belinda Bauers debutroman från 2010. Den har bl.a. vunnit pris för ”Crime Novel of the year”. Belinda Bauer växte upp i England och Sydafrika, men bor nu i Wales. Hon har även kommit ut med ”Darkside” (2011) och ”Finders Keepers” (2012), som även de utspelar sig i Shipcott. ”Blacklands” heter ”Mörk jord” i svensk översättning, och kom ut 2011 på Modernista.

”Blacklands” upptäckte jag genom recensioner av den svenska översättningen på flera bokbloggar. Jag gillar att läsa brittiska deckare på engelska och beställde den av en vän som skulle till London. Och jag blev inte besviken.

”Blacklands” är inte en traditionell deckare i den bemärkelsen att man får presenterat ett antal brott/mord och man ska lista ut vem som gjort det. Här är karaktärerna i stort sett givna, och det handlar mer om vad de ska göra. Spännande är den, och i mitt tycke rätt obehaglig, då det i grunden handlar om en person som är ute efter barn.

Bauer bygger upp stämningen på ett mycket skickligt sätt. Boken utspelar sig på hösten, och det är blött, kallt och väldigt brittiskt. Jag riktigt återupplever fukten från när jag bodde i England! Fukten och dimman lägger sig också som ett effektivt lock, som förstärker den obehagliga stämningen och det oförutsägbara. Stevens oskyldighet och hans samspel med familj och vänner träffar en rätt i hjärteroten. Avery är avskyvärd men ändå mycket (alltför mycket) verklig. För mig är detta mer thriller än en deckare, men det kanske är ordklyveri. En spänningsroman är det definitivt!

En annan bokblogg som skrivit om den engelska utgåvan är Lingonhjärta. Av de många bloggar som skrivit om den svenska översättningen nämner jag Annika, för det var där jag stötte på den först.

Omdöme: En spänningsroman från kalla och blöta England om en pojke som i sin jakt på sanningen tar kontakt med en seriemördare.
Betyg: 4+