På söndag är det Mors Dag, i alla fall i Sverige, och det firar Lyran genom att tillägna Veckans Tematrio till böcker om mammor. Eller snarare mammor i böcker. Så här skriver hon: I litteraturen finns ju allt från de bullbakande drömmammorna till mardröms-morsor. Berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen!

Det finns många mödrar i litteraturen, i barnböcker, i biografier och i romaner. Jag plockar tre exempel på böcker som jag nyligen läst.

1. ”Varför kom du inte före kriget” av Lizzie Doron. Den kärleksfulla skildringen av mamman Helena, med alla hennes brister och galna infall, är både eftertänksam och lågmäld. När jag läste boken tyckte jag det var en ärlig kärleksförklaring till en mor, utan skygglappar.

2. ”Moderspassion” av Majgull Axelsson. Hela temat för boken är moderskap och relationen mellan mödrar och deras barn. Framförallt analyseras Minna, hennes relation till sin mamma och sin dotter, men temat går igen för alla karaktärerna i boken i någon mån. När jag läste boken så kunde jag dra paralleller till funderingar jag haft om mödraskap.

3. ”Ingenstans under himlen” av Liselotte Willén. Boken handlar visserligen i stor utsträckning om en man, Christian, som anklagas för mordet på en liten flicka, Louise. Men lika mycket i centrum står Louise mamma Anne Helene. När jag läste boken funderade jag mycket på Anne Helenes agerande, både före och efter dotterns död, vad hon kunnat göra annorlunda och vilket ansvar hon hade.