En dag som denna är det norska temat givet, eller hur?

Jag har skrivit rätt mycket om norsk litteratur tidigare här på bloggen, men gör det igen. Tack vare min pappa, som var bosatt i Norge i nästan 35 år, och som inte försatte en chans att tipsa om norska böcker så läser jag hyfsat mycket på norska. I synnerhet när jag hälsar på mina syskon i Norge. Här är några författare jag gärna tipsar om:

Sigrid Undset. Främst hennes epos om ”Kristin Lavransdotter”, men även andra böcker, som ”Jenny”.

Herbjørg Wassmo. ”Huset med den blinda glasverandan” och ”Dinas bok” är två läsvärda böcker från 1980-talet.

Gunnar Staalesen. Är främst känd för sina böcker om detektiven Varg Veum i Bergen, men har också skrivit andra böcker, t.ex. en trilogi som utspelar sig i Bergen under 1900-talet. Jag har skrivit mer om trilogin här.

Heidi Linde, som kom ut 2011 med ”Nu, jävlar” som kommer i höst på svenska. Min recension finns här.

Jo Nesbø som mest är känd för alla deckarna om Harry Hole, men som också skrivit humoristiska barn/ungdomsböcker om Doktor Proktor. Min recension av ”Gengångare” finns här.

Gaute Heivoll, som skrivit ett antal böcker, men som blev känd för en större publik 2011 med sin ”Før jeg brenner ned” eller ”Innan jag brinner” som den heter på svenska. Min recension finns här.

Chris Tvedt, deckarförfattare, med flera böcker om advokaten Mikael Brenne. Min recension av ”Dødens sirkel” hittar ni här.

Hans Olav Lahlum, deckarförfattare, som skriver om polisen K2 och hans medhjälpare. Min recension av ”Menneskefluene” hittar ni här. Bok två och tre i serien ligger och väntar i bokhyllan.

Thomas Enger, deckarförfattare, som nyligen publicerat första boken i en serie om Henning Juul. Min recension av ”Skendöd” hittar ni här.