Veckans tematrio hos Lyrans Noblesser handlar om tonårsläsning. Så här skriver hon: Maj verkar bli en månad då jag läser ungdomsböcker. Ja, inte mig emot, jag skulle verkligen vilja läsa mer böcker för ungdomar och unga vuxna. Jag har inga okända storheter att tipsa er om, men hoppas kunna finna en del i era svar. Berätta om tre bra böcker skrivna för ungdomar och unga vuxna!

Jag har också ökat min läsdos ungdomsböcker och det har egentligen två skäl. Ett tolvårigt och ett nioårigt. Barnen har kommit upp i den åldern att de nu läser böcker i kategorin ungdomsböcker. Dessutom fortsätter vi traditionen att läsa högt för barnen på kvällarna. Jag bad barnen att plocka ut tre böcker/serier var som deras favoriter och från de listorna har jag plockat en var, plus en som jag läser högt för dem.

1. En serie från 12-åringens lista är Septimus Heapserien av Angie Sage. Den första boken heter ”Magi” och det har hittills kommit sex böcker i serien. Det är en fantasyserie om Septimus som har magiska krafter. Spännande och humoristisk tycker hon.

2. En av böckerna från 9-åringens lista är Myrddin av Claes Reimerthi. Ur texten om boken: ”Myrddin är fantasy, historia, realism och en spännande ungdomsroman i Andra världskrigets skugga”. Spännande och bra tycker han.

3. Just nu håller jag på att läsa högt ur ”Bläckhjärta” av Cornelia Funke, som också är en fantasybok. Den handlar om Meggie, som lever ensam med sin pappa Mortimer. Han har en gåva som är unik, och som fått förödande konsekvenser för dem. Böcker är det centrala i Meggies och Mos liv, och boken handlar om böcker, i synnerhet en bok som heter Bläckhjärta. Både jag och barnen tyckte boken var lite seg i början men nu är den spännande. Den är också intressant litterärt, och såsmåningom blir det nog ett eget inlägg om den.

På 12-åringens lista hamnade också Engelsforsböckerna och Sarah Dessens Mycket mer än så. På 9-åringens lista hamnade också Harry Potterböckerna och serien om Spejarens lärling.