När jag såg James Frey på Skavlan för några veckor sen så blev jag nyfiken på honom. Så när Enbokcirkelföralla annonserade Bokbloggsprat om ”Tusen små bitar” av James Frey så hakade jag på.

”Tusen små bitar”, eller ”A Million Little Pieces” som boken heter i original, salufördes när den kom ut som en biografi, som non-fiction. Den handlar om James som efter ett långvarigt missbruk försöker ta sig ur det. Boken fick blandat mottagande från början men när Oprah plockade ut den till sin bokklubb så blev den väldigt populär. När Smoking Gun undersökte James Freys bakgrund så hittade de en mängd fakta som inte stämde med vad som stod i biografin. Det blev skandal, och oerhört omskrivet, Oprah blev arg, bjöd in James Frey igen och attackerade honom, förlaget och sanningshalten i boken. Såsmåningom så drog även förlaget öronen åt sig och erkände att de inte kollat sanningshalten. Frey själv har haft olika förklaringar till varför han gjorde som han gjorde.

När jag nu många år senare börjat läsa boken så är det en del saker jag undrar över. Varför blev folk så upprörda i just det här fallet? Varför blev det så omskrivet? Var går gränsen för fakta och fiction i en biografi? När är en biografi en biografi? Kanske jag är väldigt cynisk, men det händer aldrig att jag slukar med hull och hår det som står i en biografi. För det första så kan två personer som minns samma händelse ha helt olika bilder av vad som hänt. Och den som ”håller i pennan” har ändå någon form av företräde. En biografi har dessutom alltid ett syfte. Att förhärliga och glorifiera personen, att hjälpa andra genom att berätta sin historia, att framställa sig själv som en mer intressant person än man är. Och många andra skäl.

Ganska nyligen skrev jag om Felicia försvann. Den boken ställs ju direkt mot mamman Anna Wahlgrens biografi och hennes framställning. Vad är sanning, vilken av böckerna är en biografi? Hur kan båda vara det?

Så åter till ”Tusen små bitar”. Läser jag den annorlunda när jag vet att det inte är en biografi? Ja, förmodligen. Blir det en mindre stark bok? Nej, det tror jag inte. Men den blir definitivt någonting annat. Är något sant i boken överhuvudtaget? Tveksamt om man ska tro Smoking Gun.

Jag återkommer med mer om boken senare i perioden för Bokbloggspratet.