Veckans Tematrio hos Lyrans Noblesser handlar om Sommarklassiker. Så här skriver hon: Sommaren är bästa tiden att läsa klassiker, tycker jag. Gott om tid att ligga i hängmattan och hänge sig åt andra världar. (Ja, det kommer snart en utmaning…) Dags därför att tipsa varandra om det allra bästa litteraturen kan erbjuda, de odödliga klassikerna. Berätta om tre klassiker ni läst eller har lust att läsa.

Det har inte blivit så många klassiker de senaste åren så jag får leta längre tillbaka i minnet. Fast ibland undrar jag hur definierar man egentligen klassiker? Flest klassiker grep jag mig nog an under gymnasietiden och här kommer mitt urval av tre stycken som jag skulle kunna tänka mig att läsa om:

1. ”Jerusalem” av Selma Lagerlöf. I boken (två volymer) får man följa en grupp troende människor från Dalarna som utvandrar till Jerusalem. Den publicerades 1901 och 1902. Jag minns boken som vacker och gripande och på många plan ett intressant tidsdokument. Lite speciellt förhållande har jag till den också då min pappa läste den högt för oss en sommar.

2. ”Kristin Lavransdotter” av Sigrid Undset. En romantrilogi som utkom 1920, 1921 och 1922. Den handlar om storbondsdottern Kristin som man får följa genom hennes liv under 1300-talet. Jag minns Kristin som en stark kvinna som vågade mycket, och det var intressant som skildring av tidsepoken och av Norge. Böckerna som står i hyllan fick jag av min pappa på 80-talet.

3. ”Giftas” av August Strindberg. En novellsamling från 1884 med 12 noveller om äktenskapet. En av novellerna gjorde att Strindberg åtalades för hädelse. Boken gjorde starkt intryck på mig när jag läste den under gymnasietiden, den fick mig att fundera på äktenskap och kärlek. När jag läste boken ”Siri” tidigare i år så började jag åter fundera, då ”Giftas” skrevs under den lyckliga tiden i äktenskapet mellan August och Siri.