Det är sommar och medeltidsvecka i Visby. I Sankt Clemens ruin träffas ett lajvsällskap på kvällarna. Botel Hellsten, som är osteologistuderande, är spelledare och i den rollen är han Astur. Astur är också namnet han satt på en oidentfierad man i en dubbelgrav. Kvinnan i graven kallar han Dorotea. Han är besatt av mysteriet med de oidentfierade kropparna, och när den vackra 16-åringen Malva ansluter sig till lajven får hon spela Dorotea. Men en dag är Malva försvunnen. Har Botel eller någon av de andra i lajvsällskapet något med det att göra?

Maria Wern träffar på Malvas pappa på en utflykt och när Malva några dagar senare försvinner så dras både Maria och hennes son Emil in i letandet. Samtidigt så blir Maria engagerad i sin vän läkaren Jonathan, som har problem med Nina, mamman till Jonathans son Malte. Nina är anklagad för rattfylleri och att ha kört på en ung kvinna. När rättegången närmar sig så påstår Nina plötsligt att hon inte är skyldig.

När en kvinna hittas död på stranden så får Maria och hennes kollegor utreda fallet, och trådarna mellan lajvsällskapet, Malvas försvinnande och Ninas hävdande av sin oskuld vävs samman.

När skönheten kom till Bro” är Anna Janssons trettonde bok i serien om kriminalinspektör Maria Wern.  Anna Jansson är sjuksköterska och författare som debuterade 2000 med boken ”Stum sitter guden”. Hennes böcker har sålt närmare 2 miljoner exemplar, och har även filmatiserats. Hon har även skrivit barnböcker där Maria Werns son Emil är huvudpersonen.

Som jag skrev i recensionen av Alkemins eviga eld så gillar jag serien om Maria Wern. I Anna Janssons böcker så blandas ett mysterium, oftast ett eller flera mord och fakta om någon företeelse. I förra boken rörde det glasbruk och alkemi, i den här boken är det främst företeelsen lajv som får extra utrymme.

Jag gillar hur spänningen byggs upp, och ganska långt fram i boken så är jag inte helt säker på om det ska komma ytterligare någon twist i vem som är brottslingen. Spännande alltså. Bitarna om lajv intresserar mig mer än glasbruk, men ibland tycker jag det får för mycket plats, kanske för att jag läser boken som en mysterium. Det vore intressant att veta hur beskrivningarna av lajv står sig för någon som är mer insatt i det innan än jag är. Det som är den svagaste länken är för en gångs skull delarna om polisen. Jag blir irriterad på Maria Wern som går och svärmar för en okänd brandman, och inte beter sig som den kvinna som jag tycker hon utvecklats till genom serien. Hon har många erfarenheter i bagaget som inte träder fram. Inte heller de andra poliserna får utrymme, även om en del antyds som förmodligen kommer att få mer plats i senare böcker.

Jag läste boken mycket snabbt och tycker definitivt att den håller måttet vad gäller spänning, i synnerhet för att vara den trettonde boken i en serie. Jag kommer nog att falla för frestelsen om det blir en fjortonde bok också…

Boken är ett recensionsexemplar från Norstedts med recensionsdatum 23 april.

Omdöme: Spännande om Gotland, lajv och människors svagheter.
Betyg: 4-