Den svenske litteraturkritikern Lars-Erik Hassel hittas brutalt torterad och mördad  i ett litet rum på flygplatsen Newark. Såsmåningom står det klart att mördaren har avbokat Hassels biljett till Arlanda och själv bokat in sig på samma flight, men då är det för sent. Mördaren har redan tagit sig genom tullen och är på fri fot i Sverige. Tillvägagångssättet vad gäller tortyren och mordet visar otevtydigt att det är den kände seriemördaren Kentuckymördaren, även kallad ”K”, som begått brottet.  På fallet sätts den s.k. A-gruppen, under ledning av Jan-Olov Hultin. Med i gruppen är som förut Paul Hjelm, Kerstin Holm, Gunnar Nyberg, Arto Söderstedt, Viggo Nordlander och Jorge Chavez, alla med sina speciella kunskaper och förmågor. Till sin hjälp har de en FBI-agent i USA, Ray Larner, som specialiserat sig på K. Larner var övertygad att seriemördaren var en Wayne Jennings, kommandosoldat från Vietnamkriget, men efter en serie på sexton mord på 70- och 80-talet omkom Jennings. Efter det skedde ytterligare två mord, och sedan var det tyst tills mördaren började mörda igen 1997. Nu, 1998, har han totalt mördat ytterligare sex stycken i sin ”nya” omgång, inklusive Hassel.  A-gruppen står nu inför en utmaning som inte ens FBI klarat av. Att ta reda på vem K är och varför han mördar, och framförallt förhindra att han mördar igen. I Sverige. Samtidigt brottas alla i gruppen med sina egna personliga funderingar som väcks när de ställs inför brutaliteten i morden.

Ont blod” är Arne Dahls först publicerade bok om A-gruppen men utspelar sig som den andra boken, efter ”Misterioso”. ”Ont blod” publicerades 1998 av Bra Böcker. Arne Dahl har gett ut tio böcker om A-gruppen, och en elfte som en form av epilog. Han är nu aktuell med en ny serie, där den första delen ”Viskleken” utkom 2011. Arne Dahls böcker är prisbelönade och översatta till ett 20-tal språk. Böckerna är också nyligen filmatiserade.

Som framgår av min blogg så läser jag många deckare och hur jag lyckats missa Arne Dahl förstår jag inte själv. Men från tips på andra bokbloggar, och efter att ha sett Misterioso på TV för inte så länge sedan så insåg jag att jag måste reparera skadan. Så på biblioteket så snokade jag upp första boken (även om den inte råkade vara första boken egentligen då…). I början av boken så måste jag tyvärr säga att det blev ett problem att jag sett den filmatiserad, då jag inte kunde få egna bilder av poliserna utan bara såg skådespelarna från Misterioso framför mig. Men efterhand så växte en annan bild fram, utifrån alla reflektioner som Arne Dahl lyckas väva in på ett naturligt sätt hos poliserna. De är verkliga människor på ett sätt som inte alltid är fallet i deckare där man också ska lyckas skriva en spännande historia. Dahl lyckas med både personligheterna och spänningen, även om jag tycker det är en viss startsträcka innan mysteriet tar sig. Men sen blir det en riktig bladvändare som jag inte kan släppa.

Intressant är att det känns någorlunda aktuellt, trots att boken gavs ut (och utspelar sig) för fjorton år sen. Tortyren är förstås otäckt och grotesk, och som läsare känner man att det påverkar personerna i A-gruppen på olika sätt. Slutet skriver jag inget om mer än att Dahl fångade min uppmärksamhet ända till sista sidan. Jag kommer att vilja läsa mer om A-gruppen, inte minst för att lära känna dem bättre. Jag gillar också den ironiska undertonen och reflektionerna, även om boken är så spännande att jag slarvläser vissa stycken.  En reflektion är att Dahl blandar stilen genom att ibland kalla sina poliser vid enbart efternamn, ibland vid förnamn och efternamn. Kanske ett medvetet grepp?

Ett urval andra bokbloggar som skrivit om boken är Bokföring enligt Monika och Pocketblogg.

Omdöme: En bladvändare om hur en grupp svenska poliser jagar en amerikansk seriemördare med en speciell agenda.
Betyg: 4