Så var det det här med påskekrim då. En del av min familj bor i Norge så fenomenet var välkänt för mig redan innan jag började bokblogga. Den förklaring jag hade fått var att det hade att göra med norrmännens förkärlek att dra iväg till sin hytte över påsken, och med i bagaget har ett antal deckare fått följa med. Men nu har jag hittat en del intressanta artiklar på nätet.

I en artikel i Dagbladet så kan man läsa följande. År 1923 infaller påskdagen på 1 april. Några dagar innan, 24 mars,  publiceras med stora svarta rubriker i tidningarna: Bergenståget plundrat i natt. Med små bokstäver under kan man se att det är titeln på en roman av Jonathan Jerv, en pseudonym för två unga män, Nordahl Grieg och Nils Lie, som handlar om ett rån som äger rum 1 april. Bakom marknadsföringen ligger Nordahls farbror som jobbar på förlaget Gyldendal. Boken säljs slut på ett ögonblick. Det sägs att det är där det började – kopplingen mellan deckare och marknadsföring i påsktider.

I den nya nättidskriften Litteraturmagazinet kan man läsa att förlagen i Sverige försöker saluföra Påskekrim som begrepp, men inte riktigt lyckas.  I Norge är det inte bara böcker utan även TV, radio och tidningar (med följetonger) som fylls av påskekrim.

Något som de svenska förlagen inte hakat på är att ge ut novellsamlingar med kända deckarförfattare till påsk, som förlagen i Norge gör. Både Juritzen, Cappelen Damm och Gyldendal  ger ut”Årets påskekrim”. I år har Gyldendal valt nordiskt tema och deras bok innehåller även svenska författare. När jag var i Norge i början av mars fanns dessa redan i bokhandeln, och jag slog till på en av dem. Som jag nu tänker plocka fram och försjunka i. För visst vill man utnyttja en fyradagarshelg till att läsa? Oavsett om man gillar deckare eller inte…