Sven-Gunnar Erlandsson har just lämnat Långbro Värdshus efter en utekväll med sina pokervänner Janne Siem, Staffan Jenner och Lennart Wiklund. Han vandrar genom Herrängsskogen när två skott går av och han faller död ner. När kriminalkommissarie Conny Sjöberg och hans kollegor börjar utreda fallet verkar det först mycket underligt att just Sven-Gunnar mördats. Han tycks ha varit en omtyckt fotbollstränare och familjefar och haft ett stort samhällsengagemang.

Connys grupp innehåller sen tidigare Jens Sandén som kommit tillbaka från en tids sjukskrivning, Petra Westman som fortfarande mår dåligt av våldtäkten hon råkade ut för för några år sedan samt Jamal Hamad som vet vem polisen var som filmade våldtäkten på Petra men som inte avslöjat att han vet. Tillkommit har Henny Gardin, även kallad Gäddan, med en gedigen teoretisk bakgrund, och gott om magkänsla. Ny i gruppen är också Odd Andersson, en polis från span, även kallad Idol-Odd efter att ha deltagit i Idol. Tillsammans bildar de ett bra team, som kompletterar varandra. Snart börjar de får ledtrådar i sökandet efter Sven-Gunnars mördare. Såväl pokervännerna som Sven-Gunnars fru Adrianti har hemligheter de döljer. Den som först hittar de avgörande ledtrådarna är Gäddan. Conny är skeptisk mot Gäddan och hennes sätt men när många små detaljer leder åt samma håll så inser teamet snart att de är en fruktansvärd hemlighet på spåren. En hemlighet som leder till mördaren.

Helgonet” är Carin Gerhardsens fjärde bok i Hammarbyserien som handlar om Conny Sjöberg och poliserna runt omkring honom. Den första boken i serien, ”Pepparkakshuset”,utkom 2008. Boken är utgiven av Nordstedts. Carin Gerhardsen är utbildad matematiker, och debuterade som författare med Pepparkakshuset.

Jag hittade den här serien för några år sedan och sträckläste de två första böckerna, och just när jag gjort det kom den tredje och jag läste den också direkt. Mina förväntningar på den fjärde boken var höga, och jag var lite orolig för att de var för höga. Men den här boken är precis vad jag vill ha i en svensk deckare! Den är fartfylld, språket är nyanserat, och personerna är intressanta på många sätt. Det är en dagsaktuell miljö och polisernas metoder moderna. Hemligheterna som avslöjas är tunga och obehagliga, och att få in det i deckarformatet är inte lätt. Det väcker funderingar. Slutet, som är så viktigt i en kriminalroman, är bra. Sen säger jag inte mer… Personligen så tycker jag också att det är bra att boken har mer fokus på brottet än på poliserna jämfört med de tidigare böckerna i serien, det känns som en andningspaus.

 Jag väntar ivrigt på nästa bok i serien ”Gideons ring” som ska komma i maj för jag vill veta mer om poliserna och läsa mer av Gerhardsen. Största frågan blir om jag klarar att vänta tills den kommer i pocket…:-)

Ett urval andra bokbloggar som recenserat boken är med näsan i en bok, Dantes bibliotek, Bokbrus, Bokbiten och Bokstunder.

Omdöme: Välskriven och spännande svensk kriminalroman i Stockholmsmiljö som väcker en del tunga funderingar kring människors ondska.
Betyg: 4+