Jag hakade på Enligt Os Bokalfabet på bokstaven M och jag beundrar verkligen alla som gjort alla 29 delarna! Och Linda som dragit det hela! Nu är det dags för den sista delen, vi har kommit till bokstaven Ö. Så här lyder uppdraget:

Den stora finalen idag, då vi kommit fram till alfabetets sista bokstav som faktiskt är ett helt ord, nämligen bokstaven Ö.
1) Första uppgiften är att koppla fem ord på ö till några boktitlar. ö, öl, överraskning, ödmjuk, önsketänkande.
2) Och en karaktär med för- eller efternamn på Ö.
3) Och slutligen vill jag att du berättar om en bok som var så bra att du nästan grät av saknad när läsningen var över.

1) Maja är en ung konstnär som bor ute på en ö med sin man Pelle. Maja har tappat inspirationen, men får idén att starta en simskola. Pelle, som inte är lika ödmjuk som Maja, ser det som rent önsketänkande men Maja får tre elever. När eleverna anländer och börjar så blir det inte alls som Maja tänkt sig – hon får en riktig överraskning. Och när Pelle ställer till med ett stort kalas för gamla vänner, kalas med både god mat och dryck (kanske öl?) så blir det riktigt trassligt på ön. I Baddaren av Emma Hamberg.

2) Alltså, vad underligt. Bokstaven Ö ställde till betydligt större problem än både Z och X för mig. Och någon räddning i Harry Potter finns förstås inte. Men tillslut så hittade jag en. I min barndom så läste jag Kastrullresan av Edith Unnerstad om den tokiga familjen Pip-Larssons. Och en av personerna där döper barnen till Farbror Öl, vilket inte väcker jubel hos honom – Enok som han egentligen heter – men han äger ju ändå ett bryggeri! Jag kikade i boken nu och ser att det står att min mamma och hennes syskon fått boken 1949 från Tant Olga! En riktig klassiker alltså.

3) Gråta av saknad över en bok tror jag aldrig jag gjort. Men det står ju ”nästan”…;-) En av mina starka läsupplevelser var Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset. Det var väldigt många år sedan jag läste den, men jag kan fortfarande sakna den och läsupplevelsen.