Journalisten Karin Sommer, som snart ska pensioneras, får ett uppdrag av sin chefredaktör. Hon ska åka till Litauen för att besöka en grisfarm och skriva om det danska stödet till östländerna. Innan hon åker så kallas hon som fackrepresentant till ett möte där den unge reportern Simon Brage ska sägas upp. Simon verkar alls inte ledsen över det utan säger att han har något riktigt stort på gång. Under resan till Litauen accepterar Karin ett erbjudande om att skriva en informationsskrift för ett företag som är involverat i resan och grisfarmen. Genom en gammal litauisk kvinna som söker sitt barnbarn i Danmark blir Karin indragen i en härva av korruption och prostitution. Plötsligt avbryts all annan nyhetsrapportering av nyheten att den relativt nytillträdda danska integrationsministern Anne Elisabeth Bülow skjutits till döds under sin joggingtur tidigt på morgonen. Vem har skjutit henne och varför? Karin är en av många reportrar som dras in, samtidigt som hon upptäcker oroväckande samband i härvan av korruption. Vem kan man lita på? Och vart tog Simon vägen?

Ministermordet” är Gretelise Holms fjärde kriminalroman om Karin Sommer. Den gavs ut på svenska 2008. Den första i serien, ”Paranoia” publicerades 2003 och nominerades till Glasnyckeln. Boken är utgiven av Piratförlaget. Gretelise Holm är en dansk journalist och författare, som bl.a. arbetat i Zimbawe. Hon har skrivit ett trettiotal böcker.

Den här boken köpte jag på rean för några år sedan efter att jag hört och läst gott om Gretelise Holms serie. När det så var dags för Danmark i Dantes biblioteks Nordiska läsutmaning så tyckte jag det passade bra att välja en hyllvärmare. Jag läser många deckare, och hade relativt stora förväntningar. Tyvärr så kan jag säga att de inte infriades. Jag tyckte att boken var rätt tråkig, jag fastnade inte alls. Den gick snabbt att läsa, men jag lockas inte alls att återvända till Gretelise Holm och Karin Sommer. Boken innehåller rätt mycket om dansk politik, och om situationen i öststaterna, men skrivet på ett sådant sätt att det inte blir det minsta intressant. Visst undrar man vem som skjutit integrationsministern, varför hon skjutits och hur det ska knytas samman med Karins äventyr. Som spänningsroman blir slutet ett ”jaså”. Kanske inte orimligt, men krystat och framförallt bara sorgligt. Det som håller mig kvar är ett ganska rakt språk och att boken därför är väldigt lättläst. Och så förstås att man trots allt vill veta upplösningen…

Andra bokbloggar som recenserat boken är: En bok om dagen, Pocketblogg och Ielenashylla.

Omdöme: Lättläst men småtråkig dansk kriminalroman med politiskt anknuten handling.
Betyg: 3-