Fredag. Dags för Annikas bokbloggsjerka. Alltid intressant att läsa vad andra skriver. Veckans uppgift är:
Pusha för en nordisk författare som du gillar och så vill vi naturligtvis att du ska tipsa oss om en bok av honom/henne som vi absolut måste läsa.

Eftersom jag har läst rätt mycket norsk litteratur under åren så vänder jag mina tankar ditåt och två författare dyker upp i mitt huvud direkt. Och då är det väl bäst att ta dem, även om ni som läst på min blogg förut kommer att känna igen dem!

Den första är Gaute Heivoll. Han har skrivit flera böcker, men jag har bara läst en av dem, nämligen Før jeg brenner ned som 2010 belönades med Bragepriset. Min recension hittar ni här. Som av en händelse skrev jag igår det här inlägget, då den nu i mars kommer på svenska. Då heter den Innan jag brinner.

Den andra författaren är Gunnar Staalesen. Han har skrivit en mängd böcker och för svensk publik är han mest känd för sin deckarserie om Varg Veum, som även filmatiserats. Den första boken i den serien kom ut 1977. Deckarna är helt OK, men mina favoritböcker är en trilogi som utspelar sig i Bergen, de tre böckerna spänner över hela 1900-talet. De heter 1900: Morgenrød, 1950: High Noon och 1999: Aftensang. Jag har skrivit om dem i ett tidigare inlägg. Tyvärr finns de inte översatta vad jag vet. Som lite kuriosa så nämner Guillou dessa böcker som inspiration för Brobryggarna. Men originalet är mycket bättre!