Det är onekligen sluttampen på Enligt Os bokalfabet och nu är det bara att köra så det ryker. Vi har kommit fram till bokstaven Ä. Det här är dagens uppgifter:

1) Bokstaven Ä idag, som i… Äpple, Ärlig, Äventyrlig, Äcklig, Äktenskap

2) Och en karaktär med för- eller efternamn på Ä. Det känns spontant lite lurigt måste jag säga.

3) Äntligen!, utropade Gert Fylking när Horace Engdahl och senare Peter Englund avslöjade nobelpristagen i Börshuset. Vilken nobelpristagare skulle få dig att brista ut i ett rungande Äntligen? Har det kanske redan hänt?

1) Äppelkindade Maj är inte riktigt Ärlig mot sig själv när hon träffar Tomas. Han är betydligt äldre och verkar spännande men när hon lär känna honom så är han alls inte Äventyrlig utan ganska bunden till sin familj. Stundvis tycker Maj dessutom att han nästan är Äcklig. Men har man gett sig in i ett Äktenskap så får man inte ge upp, även om det bara var för att man blev gravid. I Kristina Sandbergs ”Att föda ett barn”.

2) Som vanligt blir barn- och ungdomslitteraturen min räddning på knepiga bokstäver. Nej, det är inte Harry Potter som får komma till undsättning utan det är det udda spöket Mystiska Milla, som Unni Lindell och Fredrik Skavlan skrivit och illustrerat böckerna om. I Millas stora spökfamilj finns ett gäng små spöken som Milla inte riktigt kommer överens med och ett av dem är Äckliga Änox. Jag tyckte böckerna om Milla hade ett härligt språk, men barnen blev aldrig riktigt förtjusta i dem.

3) Alltså, Nobelpriset är någonting som inte intresserar mig så väldigt. Så något Äntligen kommer det inte att bli. Men när Lyrans Noblesser ställde samma fråga i sin intervju av mig, så svarade jag att en som borde ha fått det medan det gick var Sven Delblanc.