Veckans tematrio hos Lyrans Noblesser skapar lite huvudbry för mig. Så här skriver hon: Bland årets reaböcker har jag hittat massor av fynd! Men många av böckerna har jag redan så därför vill jag tipsa er om dem! Och självklart vill jag ha tips så däreför är veckans uppmaning att tipsa om tre bra böcker på den kommande bokrean!

Jag har bara snabbt bläddrat igenom reakatlogerna och konstaterat att de böcker som intresserar mig har jag faktiskt redan läst, eller så står de redan i hyllan för att läsas. Så det är knepigt att komma ihåg exakt vilka böcker som fanns i katalogerna. Men jag gör ett försök och kikar i katalogen igen. Givetvis hittar jag en massa bra böcker som jag vill tipsa om, men jag tar tre ur olika kategorier.

1) I kategorin ”Romaner” så väljer jag Morgan Larssons Radhusdisco. Den valde jag i bokcirkeln på jobbet för ett par år sedan och det var en riktig lyckoträff. Boken handlar om Morris som växer upp på 70/80-talet och är en beskrivning av honom, hans familj och hans kompisar. Den är härlig läsning, i synnerhet för oss som är födda i slutet av 60-talet. Gillade du Torbjörn Flygts Underdog så ska du prova den här!

2) I kategorin ”Ungdom” så väljer jag John Flanagans Gorlans ruiner. Den handlar om 15-åriga Will som kommer som lärling till spejaren Halt. Den är den första i serien ”Spejarens lärling”, där det till svenska finns tio böcker översatta. Den här rekommenderar jag inte för att jag läst den själv utan för att vår nu 9-åriga son läste ut boken på ett dygn i somras, och sedan har han slukat ytterligare sju böcker i serien, och t.o.m. läst om dem. I dag fick han bok nummer nio och tio i serien och han längtar redan att börja läsa dem. För alla ungdomar som gillar äventyr/fantasy!

3) I kategorin ”Deckare” så väljer jag Viveca Stens I grunden utan skuld. Den är nummer tre i Viveca Stens Sandhamnsserie. En ung flicka har försvunnit och när några pojkar några månader senare gör ett makabert fynd så tror man att det är flickan som hittats. Polisen Thomas Andreasson utreder fallet. Bra svensk deckare tycker jag! Min recension hittar du här.