Ny vecka och ny bokstav i Enligt Os bokalfabet. Eftersom vissa påstår att jag är envis så känns det dumt att ge upp alfabetet nu. Men oj så ångestfyllt det blev den här veckan. Här är uppgifterna:

1) Först fem ord som ska kopplas samman med en eller fler boktitlar: Återvinning, Ångest, Ålderdom, Årskurs, Åskådare

2) Å så en fiktiv karaktär med för- eller efternamn på Å.

3) Å är min systers bokstav och därför handlar sista frågan om systrar. Vilken eller vilka litterära systrar minns du bäst?

Mina svar:
1) Jag tyckte nog att Torbjörn Flygt använde återvinning av sin bok ”Underdog” när han skrev ”Outsider”. Johan Kraft har väl i Outsider knappast nått sin ålderdom, men har definitivt ångest över sina livsval. Han känner sig mer som en åskådare till sitt eget liv, trots att han valt en utbildning till jurist där han går årskurs efter årskurs. Läs mer om boken här.

2) Här tog det stopp med en gång. Fick anlita familjens samlade kompetens och den enda vi kom på var Alfons Åberg. Dottern mindes mycket väl böckerna, men inte sonen. Underligt, för vi läste dem för bägge, i ungefär samma ålder.

3) Systrar? Ååååååhhhh? Det måste ju krylla av systrar i litteraturen men inga som gjort intryck på mig. Vad säger det om litteraturen jag läser? Och mig? Efter ytterligare lite funderande så kom jag på ”tvillingsystrarna” Rose och Yrsa  i Jussi P Adlers bok ”Flaskpost från P”. Det skapar förvirring hos polisen Carl när Rose plötsligt skickar sin tvillingsyster Yrsa till jobbet istället. Eller vem är det?