Ytterligare ett inlägg som jag borde ha publicerat tidigare i veckan I tisdags var det dags för Enligt Os bokalfabet där vi kommit ännu närmare slutet, för nu är det bokstaven Z som gäller. Så här skriver hon:

Ja jisses det är dags för Z. Bokstaven man gärna vill lägga i wordfeud, men kanske inte skriva bokfrågor om.

1) Först fem ord på Z. Koppla dessa framkrystade ord till en, två eller kanske fem boktitlar: Zygot, Zen, Zoo, Zooma, Zenit

2) Sedan vill jag att du presenterar en karaktär med Z i inledningen av för- eller efternamnet, eller mitt i om det funkar bättre. Det är inte så himla petigt.

3) Och slutligen till veckans fråga som handlar om en väldigt speciell zon, nämligen din bekvämlighetszon när det kommer till läsning. Hur ser den ut? Hur ofta tar du dig utanför den? Hur brukar resultatet bli då? När hände det senast?

1) När Maj blir gravid så bildas först en Zygot som såsmåningom blir till hennes och Tomas barn. I Maj, som kommer från Östersund (där det finns ett trevligt zoo – Frösö Zoo!) träffar Tomas i Örnsköldsvik dit hon flyttat. I Örnsköldsvik står solen definitivt aldrig i Zenit. Hon har helt fokus (eller ska jag säga Zoom?) på att jobba men graviditeten ändrar hennes liv, ett liv som minst av allt präglas av lugnet i Zen. I ”Att föda ett barn” av Kristina Sandberg.

2) Zeliah Kazanci blir gravid mycket ung och den abort som hon först planerar genomför hon inte, och föder istället dottern Anya. Om Anyas uppväxt i en familj som domineras av kvinnor och vad som händer när hennes morbrors styvdotter Armanoush kommer på besök handlar Bastarden från Istanbul av Elif Shafak.

3) Hm, först har jag stora besvär att tolka ”bekvämlighetszon” där jag tänker på soffan hemma:-D Men sen inser jag att det nog rör sig om genrer. Biografier tillhör inte min bekvämlighetszon, och mitt försök med Arjas föll inte väl ut. Men jag ger inte upp. Ännu mindre tillhör Fantasy min bekvämlighetszon och Hungerelden var inte min grej. Men jag ger inte upp där heller, för både Sagan om ringen och Harry Potter måste väl ändå sägas vara i gränslandet till Fantasy. Eller?