Det är någon gång i framtiden. Det som en gång var USA har gått under, och ur spillrorna har något nytt växt fram. En Huvudstad uppe i det som en gång var Klippiga Bergen. Tolv distrikt som lyder under huvudstaden. En gång var det tretton distrikt men när distriktens uppror slogs ner så förintades distrikt 13. Som straff för upproret får varje distrikt en gång om året skicka en flicka och en pojke mellan 12 och 18 år till Huvudstaden för att delta i Hungerspelen. De tolv flickorna och de tolv pojkarna släpps ner på en stor arena, som spelledarna styr hur den fungerar. Sen börjar Hungerspelen. Bara en av de tjugofyra kan stå som vinnare, de andra tjugotre är döda när vinnaren koras. Det är en kamp på liv och död där den listigaste och starkaste vinner. Som belöning får segrarens distrikt mat för att överleva.

Katniss bor med sin mor och lillasyster Prim i Distrikt 12, ett distrikt med låg status. Katniss pappa har dött flera år tidigare i en explosion i en av distriktens kolgruvor. Katniss har tagit över som familjens försörjare, vilket bl.a. innebär att hon tjuvjagar med pil och båge i den förbjudna skogen med sin vän Gale. Så är det dags för årets Hungerspel och i lottdragningen så dras Prim som Distrikt 12s deltagare. Katniss står inte ut med tanken utan anmäler sig frivilligt istället för sin syster och tillsammans med den manliga deltagaren, bagarens son Peeta, åker hon till huvudstaden. Där coachas hon av Effie och Haymitch, och stylas av Cinna, och blir snart populär hos publiken. Så är det dags för spelen. Hur ska Katniss göra för att överleva? Hur ska hon kunna överlista de andra deltagarna utan att döda?

Hungerspelen är skriven av Suzanne Collins och den riktar sig mot målgruppen ”Young adults” (ung. 14-20 år). Det är den första i en trilogi och kom ut 2008. Suzanne Collins har skrivit manus till barn-TV och publicerat barnböcker tidigare. Hungerspelen och de två följande böckerna i trilogin har väckt stor succé världen över och är på väg att bli kultförklarade. Hungerspelen är redan filmatiserad och filmen har premiär i mars 2012.

Jag hade stora förväntningar på den här boken, trots att jag inte är någon fantasyälskare, men tyvärr så blev jag riktigt besviken. Först och främst så kan jag inte släppa temat, människor som hetsas mot varandra. Det är något groteskt och omskakande och borde hanteras så, men Collins hanterar det hela ytligt. Hela boken känns ytlig, och jag tror ett problem är just ”jag-formen” som den är skriven i. Det är svårt att leva sig in i Katniss egen berättelse, då man egentligen inte kommer i kontakt med hennes känslor. Språket är erbarmligt tråkigt och det känns som om samma tema tuggas om och om igen. Matjakt, väder, flykt, svek, jakt, känslostormar, mat, väder, flykt, känslostormar. Jag tror boken vunnit på att vara kortare.
Positivt då? Jo, den är väldigt lättläst, det tråkiga språket till trots. Och jag är ju länge nyfiken på hur Katniss ska ta det ur sig helskinnat. För eftersom det finns två böcker till så anar man att hon ska det. Den har klara förutsättningar att bli en spännande film, och valet av skådespelerska tror jag på, Jennifer Lawrence gillade jag i Winter’s Bone, och trailern för filmen verkar lovande.

Ett urval andra bokbloggar som skrivit om Hungerspelen är Paulas BokblogBokhora, Böcker med mera, och Unga Vuxna.

Omdöme: Grotesk och långrandig skildring av människor som tappat det vi kallar moral.
Betyg: 2