Ketil och hans fru bor i ett litet hus på Färöarna med sin yngsta son Kálv. De andra sönerna är sedan länge utflyttade och vill helst inte ha med sina föräldrar att göra om det inte handlar om att få pengar eller mat. Ketil och hans fru tillhör den gamla stammen, som vill göra rätt för sig genom ett hederligt arbete. Ketil tar med Kálv och drar på grindabud, dvs jagar grindvalar. När fångsten ska auktioneras ut så blir Ketil så ivrig att han ropar in mer än de egentligen har råd med. Både Ketil och hans fru oroar sig hur de ska klara det utan att bli utmätta, men de tar sitt ansvar och försöker på alla möjliga hederliga sätt tjäna ihop pengar och samtidigt ställa upp för sina medmänniskor.

Fattigmans heder av Heðin Brù heter Feðgar á ferð (Far och son på färd) på färöiska  och är en välkänd bok. Det är Heðin Brùs tredje roman och den utkom 1941. Heðin Brù heter egentligen Hans Jacob Jacobsen och är en färöisk jordbrukskonsulent som på sina resor mellan öarna började skriva noveller och romaner. När boken kom ut blev den barnförbjuden pga att den innehåller både svordomar och ogudliga uttalanden av personerna.

När det nu var dags för Färöarna i Thereses Nordiska läsutmaning så var det inte lätt att hitta en bok. Till slut traskade jag iväg till vårt lokala bibliotek där en bibliotekarie lyckades hitta tre stycken nere i magasinet. De fick följa med mig hem och efter en del funderande valde jag Fattigmans heder. Och det känns som ett lyckat val. Det är en helt annan typ av bok än de som jag läser nu förtiden. Mer lik en del böcker jag slukade i tonåren.

Den är skriven i början av 40-talet och det märks i tempo och formuleringar. Den utstrålar ett lugn och  egentligen ”händer” det inte särskilt mycket. Det finns ingen tydlig början och det känns som om den slutar mitt i. Ändå så får man en tydlig bild av Färöarna, som ett kargat havslandskap där människorna fått anpassa sig till naturen för att överleva. Boken utspelar sig i tiden när det ”moderna” med andra yrken än fiskare börjar bli vanligare, andra transportmedel och framförallt moderna värderingar. Det framgår tydligt i diskussionerna mellan Ketil, hans fru och deras barn.

Omdöme: Färöisk karg skildring av hur det moderna möter det traditionella.
Betyg: 3+