Bokalfabet 2.0 del 25 (bokstaven Y)

Inte många bokstäver kvar i Enligt Os Bokalfabet, och inte heller de lättaste. Så här skriver hon:

Har inte mycket energi kvar så här i slutet av januari och det är inte enkelt att då klura ut frågor på omöjliga bokstäver. Dagens bokstav är Y.
1.
Fem ord på Y som ska kopplas samman med ett antal boktitlar. Det kan ni vid det hör laget. Orden är: Yvig, Yrsel, Ynklig, Ytlig och Ypperlig
2.
En karaktär med för- eller efternamn på Y. Undra om det ens går…
3.
Och så slutligen vill jag att ni berättar om en författare som ni önskar ska skriva ytterligare en bok.

1. När Clay Jensen får kassettband som Hannah Baker talat in innan sitt självmord förstår han ingenting. Men han börjar lyssna. Efterhand så känner han sig rätt ynklig och ledsen. Han får yrsel av att bara tänka på vad hon säger. De han trodde var ypperliga vänner (eller nåja, acceptabla i alla fall) visar sig vara ytliga och ganska elaka. För även om bilden Hannah Baker tecknar är rätt yvig, så inser Clay att den är sann. I ungdomsboken Tretton skäl varför av Jay Asher.
2. Så här i efterhand inser jag att vi hade en ganska ambitiös lärare i svenska i gymnasiet, för vi fick verkligen prova på många böcker. En av dem var Vem älskar Yngve Frej av Stig Claesson. Egentligen så handlar ju inte boken om Yngve Frej, för han är ju redan död när boken börjar, men det var det bästa jag kunde komma på:-)
3. Det finns många författare som jag hoppas skriver ytterligare böcker, men en som jag definitivt vill läsa fler böcker av är Elif Shafak som skrev Bastarden från Istanbul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.