I Oslo pågår en kraftfull rensning av polisen inom narkotikamiljön. Samtidigt har marknaden ändrats genom att en helt ny drog introducerats, drogen fidolin. Rent som inget annat. Beroendeframkallande som inget annat. Bakom den effektiva distributionen döljer sig en mystisk figur som går under namnet Dubai. En av Dubais underhuggare är den charmerande Gusto Hanssen. Gusto är van att få som han vill och han vet hur han ska få ut det mesta möjliga av situationen. Men så hittas han mördad. Polisen hittar ganska snart en person som alla bevis pekar mot.

Harry Hole återvänder till Oslo efter många år i Hongkong. Han är en annan person än när han åkte, han är nykter och han är fokuserad. Men han är samma lojala ex-polis som gör vad som helst för nära och kära. Anledningen att han återvänder är att den gripne gärningsmannen för mordet på Gusto är Oleg. Oleg, som är son till Harrys stora kärlek Rakel. Oleg som var det närmsta Harry haft till son. Harry kan omöjligt tro att Oleg har begått mordet. Harrys efterforskningar leder honom djupare och djupare in i Oslos narkotikamiljö där någon styr med järnhand. Någon med förgreningar in i etablissemanget. Och Harry sätts på prov.

Gengångare (Gjenferd) är Jo Nesbøs nionde bok om Harry Hole. Den första, Fladdermusmannen, publicerades 1997 och hans böcker om Harry Hole har översatts till 45 språk och blivit en internationell succé. Så sent som förra året kom den fristående boken Huvudjägarna, som jag recenserat här. Han har också skrivit de omtyckta barnböckerna om Doktor Proktor.

Om den här boken säger jag: Äntligen är Nesbø tillbaka. Äntligen är Harry Hole tillbaka! Sist jag läste en Harry Hole bok var ett tag sen, och då hade jag läst flera i serien på raken, och jag var rätt trött på Hole om jag ska vara helt ärlig. Hole kändes urtjatad och rätt trist. Men den här boken är något annat. Harry Hole är en annan person, fast ändå samma. Han är nykter, han har mognat. Eller så har han bara resignerat. Som läsare blir man inte riktigt säker på vad som hänt i Hongkong och vilken person Harry har blivit.

Boken är mörk och dyster, narkotikamiljön i Oslo tecknas som en fullständig katastrof. Men det finns ändå något mer, något om medmänsklighet, om hopp, om överlevnad, om offer. Positivt tycker jag är det strama språket som ändå kan få fram känslor, och jag tycker de kursiva styckena som är Gustos röst tillför mycket. Negativt är att det ibland blir lite väl detaljerat och lokalt med en massa adresser och ställen i Oslo. Det hjälper mig som läsare att jag har en någorlunda kunskap om Oslo liksom att jag med egna ögon (tyvärr) sett både försäljning av narkotika och utdelning av rena sprutor mitt i centrum.

Hela boken är bra, mycket bra. Men slutet. Och slutet. Nej, mer kan jag inte säga. Men slutet är något som tål att fundera på. Och diskutera. Efter att ha läst boken så saknar jag den redan.

Boken är ett recensionsexemplar från Piratförlaget.

Andra bokbloggar som recenserat är Bokhora, Fru E:s böcker och Bokboxen,

Omdöme: Spännande och komplex bild av den norska narkotikamiljön med Hole i centrum.
Betyg: 4+